Párbeszéd: Mellár havi 640 ezer forinttal egészíti ki képviselői fizetését, Tordai fél év alatt bevasalt egy 11 milliós kölcsönt

Kocsis-Cake tovább nyögi a diákhitelét.

2019. február 1., 03:00

Szerző:

Tavaly májusban először alakulhatott meg a Párbeszéd önálló parlamenti frakciója, így a képviselőiknek már tavaly júniusban le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatokat. Ezek alapján Kocsis-Cake Olivio pártigazgató ingatlanvagyona változatlan maradt, egy budapesti lakás, azonban Volvo személyautója mellé beszerzett egy másikat: egy környezetkímélő, hibridhajtású Toyota Priust, ami egy zöld párt politikusához igencsak méltó.

Kocsis-Cake takarékbetétje néhány tízezer forinttal növekedett, jelenleg 715 ezer forint. Tartozásai jelentősen, több, mint kétmillió forinttal nőttek fél év alatt, jelenleg 19,5 millióra rúgnak.

Ebből mintegy kétmillió forintot tesz ki a politikus egyetemi tanulmányai során felvett diákhitele.

Az ellenzéki képviselők tavaly decemberi üléstermi lázadását végigközvetítő Tordai Bence tavaly óta változatlanul egy budapesti lakás és egy magyarnádori családi ház résztulajdonosa. Azonban az autók száma megduplázódott a Tordai-családban, ráadásul ugyanaz a típus is: két Toyota Avensis Verso birtokosa a politikus.

Tordai Bence
Fotó: Facebook

Megtakarítások terén sem áll rosszul Tordai: két darab, mintegy 6-6 millió forintos értékpapírcsomaggal, valamint 16,3 milliós pénzintézeti számlaköveteléssel rendelkezik, utóbbiba a tavalyi bevallása alapján két folyószámla, és egy megtakarítási számla tartozhat.

Bárki is tartozott viszont 2018 júniusában a Párbeszéd politikusának 11,3 millió forinttal, idén januárra az egész kölcsönt visszafizette.

Bár az Országgyűlésbe még függetlenként jutott Pécsről, Mellár Tamás májusban a csatlakozásával (a szocialistáktól átigazolt Burány Sándor melllett) a Párbeszéd frakciójának megalakításához. Tavalyi és idei vagyonbevallásából is látható, hogy civil pályája alatt, közgazdászként, cégtulajdonosként, a Fidesz-közeli Századvég egykori alapítójaként és egyetemi tanárként jelentősnek mondható ingatlanvagyont halmozott fel.

Mellár Tamás
Fotó: Bazánth Ivola

A teljesség igénye nélkül:

  • Zengővárkonyon egy 5881 négyzetméteres telken egy 115 négyzetméteres lakóház tulajdonosa 50 százalékban, 2001-ben vette
  • Alsónyéken egy 1194 négyzetméteres telken egy 72 négyzetméteres lakóház tulajdonosa felerészt, örökölte
  • Alsónyéken egy 218 ezer négyzetméteres szántó tulajdonosa, ajándékozás révén kapta 1998-ban
  • Alsónyéken egy 582 négyzetméteres szőlője van, 1976-ban vette
  • Alsónyéken egy 4926 négyzetméteres szőlő és egy 80 négyzetméteres gazdasági épület tulajdonosa, ajándékozással kapta 2005-ben
  • Zengővárkonyon egy 3473 négyzetméteres telken egy 90 négyzetméteres családi ház tulajdonosa, felerészt, 2005-ben vette
  • Zengővárkonyon egy 175 négyzetméteres kert tulajdonosa felerészt

Mellárnak két autója van, egy Volvo és Volkswagen, de más ingóságot nem tüntetett fel. Forintmegtakarításai jelentősen nőttek fél év alatt, pénzintézeti forintkövetelése 482 ezerről 2 millió forintra nőtt, devizakövetelése pedig kétszázezer forinttal emelkedett, 6,9 milliós értékűre. Ezen felül valaki vagy valakik 3,7 millióval tartoznak neki.

A Pécsi Tudományegyetem oktatójaként kissé csökkent a jövedelme képviselői munkájának kezdete óta,

idén már „csak ”havi 640 ezer forintost fizetést kap a tavalyi 725 ezer helyett. A Magyar Tudományos Akadémia doktoraként további havi 90 ezer forinttal egészítheti ki képviselői illetményét.

Ezen felül Mellár 30 százalékos tulajdonosa egy ügyviteli és számítástechnikai tanácsadó cégnek.

Cikkünk egy sorozat része, 2019. január 31-ig ugyanis az országgyűlési képviselőknek, a függetlenként politizáló Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Liberálisok politikusainak le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatukat, de ugyanerre kötelezi a törvény az Orbán-kormány tagjait, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnökét, illetve a legfőbb ügyészt is. Kattintsanak!

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.