Ungár Péter dúskál a dollárban és az euróban, az LMP társelnöke még a lakástakarékok bedöntése előtt tudott LTP-szerződést kötni

2019. február 1., 03:25

Szerző: M. R.

A 2018 májusában alakult LMP-frakció több újoncot is köszönthetett, azonban Demeter Márta, a párt társelnöke helyzete ebből a szempontból sajátos, ő ugyanis már 2014 óta országgyűlési képviselő, és egészen 2017 szeptemberéig az MSZP-frakció padsorait koptatta, amikor is kilépett a szocialista pártból és függetlenként átült az LMP-frakcióba. Tavaly áprilisban azonban már az ökopárt országos listájáról került be a parlamentbe.

A szocialista időkben, 2014-2017 között a politikusnő vagyonnnyilatkozatainak állandó jellemzője volt, hogy

egyetlen egy darab ingatlant, ingóságot vagy gazdasági érdekeltséget nem nevezett meg bennük.

Öröklés útján azonban tavaly januárban a tulajdonába került egy budapesti társasházi lakás, így az idei vagyonbevallása szerint továbbra is ez az egyetlen vagyontárgya a képviselőnek.

Demeter Márta
Fotó: Facebook

Az LMP másik társelnöke, Keresztes László Lóránt viszont abszolút kezdőnek számít honatyaként. Tavaly júniusban és idén januárban is csak egyetlen ingatlant jelölt meg tulajdonaként, ami ráadásul nem is lakóingatlan, hanem egy 895 négyzetméteres gazdasági épület és telek Pécsen, amelyhez 2005-ös vásárlás, majd házassági vagyonörökség révén jutott teljes tulajdonként.

Keresztes fél éve még csak egy Ford Mondeót tüntetett fel, gépjárművagyona azonban idén januárra Nissan személyautóval bővült.

Nagy értékű ingóságként egy könyvgyűjteményt jelölt meg, amelynek mennyiségét tavaly még 1300 darabra, idén már 1400 darabra becsülte.

Megjegyzésként azt is odaírta a bevallásba, hogy a gyűjtemény értéke nem haladja meg a hathavi képviselői alapilletmény összegét. Utóbbi csaknem 6 millió forintot tesz ki.

Az LMP-s politikus pénzintézeti tavalyi pénzintézeti számlakövetelése, mintegy 21 millió forint, ami feleségével közös számlán van, idén januárra jelentősen, 17,8 millióra csökkent. Ezen felül Keresztesnek még sikerült a lakástakarék-pénztárak tavalyi, kormányzati bedöntése (azaz az állami támogatás megszüntetése) előtt lakáskassza-szerződést kötnie, 130 ezer forint értékben.

Keresztes László Lóránt

A családi öröksége révén az egyik legvagyonosabbnak számító parlamenti képviselő, Schmidt Mária fia, Ungár Péter is teljesen újonc az Országgyűlésben. Az LMP-s képviselő kapcsán az volt legfontosabb kérdés, hogy fél év alatt engedett-e a nyomásnak, és megszabadult-e attól céges részvényvagyontól, amely miatt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, Orbán Viktor jóbarátjának üzlettársaként könyvelték el. Nos, a friss bevallás szerint Ungárnak már nincs 3 százalékos részvénycsomagja a Budapest Ingatlan Nyrt.-ben, ám korábbi sajtóhírek szerint egy vagyonkezelő cég kezelésébe került a pakett, vagyis nem került eladásra.

Ungár Péter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ungár továbbra is 17 százalékos tulajdonos az édesanyjával és testvérével közösen birtokolt családi cégben, a PIÓ-21 Kft.-ben, valamint 90 százalékban a több vidéki hírportált és az azonnali.hu-t működtető Azonnali Média Kft.-ben, illetve 45 százalékban a Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben. Az LMP-s politikus ezen felül jelentős méretű megtakarításokkal rendelkezik,

amelyek nem változtak tavaly óta:

  • 82,8 millió forint pénzintézeti követelés
  • 18,7 ezer dollár, valamint 9443 euró devizakövetelés, forintban összesen 8,1 millió forint
  • 106,2 millió forintos további pénzkövetelés

Ezeken felül Ungár egy budai, 340 négyzetméteres ház tulajdonosa negyedrészben, továbbá egy Toyota terepjáró is a nevén van.

 

Cikkünk egy sorozat része, 2019. január 31-ig ugyanis az országgyűlési képviselőknek, a függetlenként politizáló Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Liberálisok politikusainak le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatukat, de ugyanerre kötelezi a törvény az Orbán-kormány tagjait, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnökét, illetve a legfőbb ügyészt is. Kattintsanak!