Bajkainak 42 milliója van nemesfémben, Lázár vett egy új lakást

2019. február 1., 05:44

Szerző:

Több fideszes politikusnak is jelentős mértékben sikerült gyarapítania a vagyonát tavaly – derül ki a január 31-én leadott vagyonnyilatkozatokból. Látványos példát szolgáltat erre az Bajkai István, akinek a fél éve, az új Országgyűlés megalakulásakor leadott vagyonnyilatkozatában az szerepelt, hogy 12 millió forint értékben nemesfém tulajdonosa, ezt ugyanis 45 millió forintra sikerült növelnie. Ráadásul amíg a 2018. júniusi dokumentumban az szerepelt, hogy bruttó 72 659 660 forint az ügyvédi irodája, az SBGK tagjaként kapott éves jövedelem, a mostaniban már 161 741 707 forint van feltüntetve. Készpénzben 11 millió, bankszámlán 45 millió forintja van, az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy az utóbbi 23 millióval kevesebb, mint tavaly volt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszterből egyszerű országgyűlési képviselővé vedlett Lázár János az ingó mellett az ingatlanvagyonát növelte. Az utóbbi, eddig is tekintélyes birodalom egy 96 négyzetméteres lakással bővült Budapest XIII. kerületében. Bár kötvényben 30 millió helyett már csak ötmillió forintja van, hatmillió forint készpénzzel rendelkezik – ez kétmillió forinttal több, mint eddig –, egyszeri műtárgyeladásból pedig 16 millió forint bevétele volt. Az életbiztosításban lévő 6,8 milliója és a törzsrészvényben lévő hatmilliója eddig is megvolt, földbérleti díjból, előlegből és osztalékból származó eseti jövedelemként pedig 14,5 millió forintot tüntetett fel. Banknak 35 millió, magánszemélyeknek 20 millió forinttal tartozik.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kocsis Máté vagyonnyilatkozatából eközben az derül ki, hogy a közelmúltban 2019 januárjában adásvétel és csere révén szerzett egy 683 négyzetméteres lakóházat udvarral, amelynek felerészben ő a tulajdonosa. Ezen kívül van egy Szász Endre festménye, amelyet egyéves korában, 1982 májusában kapott ajándékba, a családjának pedig 28 millió forinttal tartozik.

Ami az ingatlanpiacot illeti, az országgyűlési képviselők közül a legnagyobb változás alighanem Czunyiné Bertalan Judit nevéhez fűződik, az Emmi volt államtitkára ugyanis 17 ingatlant – egy lakóházat, több szőlőt, legelőt és más, beépítetlen területet – örökölt, mindegyiket a szülőfalujában, a mindössze 2000 lelket számláló Bokodon.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának az elnöke , a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezúttal sem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, hogy 2007 és 2010 között honnan volt 250 millió forintja 114 hektárnyi földet és egy céget venni Romániában, azt viszont igen, hogy 2018-ban időszakos osztalékként 95,7 millió forintot, esetiként pedig még 8,6 milliót vett ki az egyik Romániában működő cégéből, a HP Agro SRL-ből. Ezzel párhuzamosan kétmillió forinttal, ötmillióról hárommillióra csökkent a nála lévő készpénzmennyiség, és felvett egy 25 millió forintos kölcsönt is.

 

Cikkünk egy sorozat része, 2019. január 31-ig ugyanis az országgyűlési képviselőknek, a függetlenként politizáló Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Liberálisok politikusainak le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatukat, de ugyanerre kötelezi a törvény az Orbán-kormány tagjait, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnökét, illetve a legfőbb ügyészt is. Kattintsanak!