Nagyon bejött a fizetésemelés az Orbán-kormány minisztereinek, sokan meggazdagodtak

2019. február 1., 03:08

Szerző:

A tárcavezetőknek a negyedik Orbán-kormány megalakulásakor, 2018 májusában és júniusában kellett leadniuk a legutóbbi vagyonnyilatkozatukat. Fizetésük azóta a saját maguk döntésének köszönhetően megnőtt, mégpedig 1,1 millióról 1,78 millió forintra, kivéve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, akié csak 1,66 millióra.

 

Orbán Viktor 

 

A miniszterelnöknek fél év alatt sikerült 400 ezer forintot megtakarítania úgy, hogy közben törlesztette a lakáshitelét is. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

 

Semjén Zsolt

 

Ahogy korábban, két II. kerületi lakás fele – az egyik 123, a másik 42 négyzetméteres –, illetve egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti joga az övé. Ugyanúgy négymillió forintja van az országgyűlési képviselői fizetésén túl, mint eddig, és 1,5 millió forinttal tartoznak neki. Mint mindegyik tárcavezetőnek, neki is nőtt a fizetése, és mint eddig mindig, fájóan hiányoznak a vagyonnyilatkozatából a vadászatok is, igaz, szerinte ezeket az ajándékba kapott utakat nem is kell feltüntetnie.

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

 

Pintér Sándor

 

Az Orbán-kormány leggazdagabb tagjának ugyanúgy megvan a 23 ingatlana és az 1995-ben  legendás Wartburgja is, mint eddig. A cégei 2013-as eladásáért járó 500 millió forintot még mindig nem fizették ki neki, ezen kívül pedig még tartoznak neki 605 millió forinttal. Rengeteg értékpapírja között van egy, amely még nem szerepelt a fél évvel ezelőtti vagyonnyilatkozatában, Egyéves Magyar Állampapír 2019/44 néven 30 millió forint értékben. A többi megtakarítása nem változott számottevően, de a felesége nevén is van 8 befektetés. Ezek közül a legnagyobb egy 30 millió forint értékű állampapír, amely fél éve is megvolt, de szerepel még egy tízmilliós is. Pintérné Eötvös Ildikó folyószámláján jelenleg 5 millió forinttal van több, mint fél éve, az akkori 7,6 millió helyett 12,7 millió forint.

 

 

Rogán Antal

 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője fél éve még csak 3,87 millió forintja volt takarékbetétben, most már 39,37 milliója van. Vagyoni változásairól ide kattintva olvashatnak többet.

 

Gulyás Gergely

 

Miniszterelnökséget vezető miniszternek is bejött a tárcavezetői fizetésemelés, fél év alatt ugyanis 1,2 millió forintról 5 millióra hízott a bankszámlája. Egy 95 négyzetméteres társasházi lakás haszonélvezettel terhelt tulajdonosa és egy 52 négyzetméteres lakása is van Budapest XI. kerületében.

 

Szijjártó Péter

Külgazdasági és Külügyminiszternek fél év alatt 2,5 millió forintot sikerült megtakarítania, 5,5 millió után most 8,1 millió forint van a bankszámláján. Értékpapírban 1,6 millió után 1,88 millió, biztosítási eszközalapokban 678 ezer után 734 ezer forintja van, de évek óta tartozik a szüleinek 30 millió forinttal.

 

Trócsányi László

 

Az igazságügyi tárca vezetőjének van egy 260 négyzetméteres háza Budapest XII. kerületében, szintén a kerületben egy 68 négyzetméteres lakása, és – közelebbről nem megnevezve – a fővárosban valahol máshol is van egy 70 négyzetméteres lakása. Mindezek mellett Surány-Pócsmegyeren egy 517 négyzetméteres beépítetlen területe és egy 550 négyzetméteres telken lévő üdülővel, Somlóvásárhelyen pedig egy 930 négyzetméteres szőlővel is rendelkezik. A két budapesti és az egyik surány-pócsmegyeri ingatlanában felerészt ő a tulajdonos, az üdülő egyharmad, a szóló együtt része áll a tulajdonában. Ő is jól járt a miniszteri fizetésemeléssel, havonta most már összesen 2,9 millió forintot keres, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán ugyanis tanárként 723 800 forintot kap, és még a Károli Gáspár Református Egyetemtől is kap havonta 415 800 forintot kutató professzorként.

Van még egy 71 ezer euró értékű (Pel-Livre-a-BNP Paribas), egy 24 ezer eurós befektetése (CIB Euro Luxusmárkák Alapja) és 30 millió forintja CIB hozamvédett betéti alapban. Bár alapításkor az övé volt a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda egyharmada, a tulajdoni érdekeltsége jelenleg 0 százalék, és a nyereségből is ennyivel részesedik. A tárcavezető ügyvédi irodája folyamatosan kap állami megbízásokat.

 

Varga Mihály

 

nemzetgazdasági miniszter továbbra is kötvényekben és kincstárjegyekben bízik, fél éve még 6,6 millió forintja volt államkötvényben, most kincstárjegyben 1,1 millió, államkötvényben 2,5 millió, befektetési jegyben 3,25 millió forintot tart. Eközben gőzerővel törlesztette a tartozását vagy a tartozásait, sikerült 1,6 millió forintról 211 ezerre apasztania. Autója nincs, egy laptopot viszont beszerzett tavaly, és kapott ajándékba 15 üveg bort, reméljük, nem valamiféle lőrét, mert összértékként 20 ezer forintot tüntetett fel. Ez azért szórakoztató egy kicsit, mert fél éve 8 üveg bort írt bele a vagyonnyilatkozatába ugyanekkora értékben.

 

Benkő Tibor

 

Honvédelmi Minisztérium vezetőjének csak egymillió forinttal van több készpénze, mint fél évvel ezelőtt, és 2018 decembere óta él a hivatali lakáshasználat lehetőségével is. Egyéves Magyar Állampapír: 7 338 189 forintja, ingatlan-befektetési jegyben 7,15 millió forintja van.

 

Palkovics László

 

Az Innovációs és technológiai Minisztérium első embere mostanában az MTA nyakára tetet kormányzati póráz miatt szerepel a hírekben, de amíg fél éve még havi 800 ezer forintot fizetett neki az MTA tudományos tanácsadói tevékenységért, ez már nem szerepel a most leadott vagyonnyilatkozatában. Kutatóprofesszorként viszont 540 ezret kap a Széchenyi István Egyetemtől. Van egy Mitsubishi L200-a, egy  Lamborghini traktora, két BMW motorja és négy vadászfegyvere is, ami pedig az ingatlanjait illeti, Kecskeméten egy 388 négyzetméteres lakóház az övé, Alsónemesapátiban egy 9300 négyzetméteres erdő résztulajdonosa és egy 4400 négyzetméteres szántóé is Pölöskén.

 

Kásler Miklós

 

Az Emberi Erőforrások minisztere az egyedüli a tárcavezetők közül, aki veszített a vagyonából, amelyben már nem szerepel egyaránt tízmillió forint értékű Magyar Állampapír és Prémium Állampapír. A tárcavezető átrendezte a a vagyonát, tízmillió forinttal, 25 millióra  nőtt ugyanis a nála lévő készpénz, 14,98 millió helyett pedig 18,49 millió forintja van egy bankszámlán. Budapesten egy VI. kerületi 40 négyzetméteres lakás felerészbeni tulajdonosa, haszonélvezője egy I. kerületinek is, ezen kívül Budakeszin, Sárváron és Révfülöpön is haszonélvezője egy-egy családi háznak. Egy Ars Aesthetica Kft. nevű cég 10 százalékos tulajdonosa, és ilyen arányban részesedik a nyereségből is. Impozáns ingó vagyona van, egy XIX. századi tabernákulum, egy 18 személyes ezüst evőeszköz-készlet, egy Herendi-étkészlet, egy XVII. századi festmény, egy koloniál garnitúra, hat perzsaszőnyeg, kilenc festmény és egy műtőberendezés tulajdonosa.

 

Nagy István

 

Az Agrárminisztérium vezetőjének nyolcmillió forint van a bankszámláján – fél éve még nem volt –, az önkéntes nyugdíjpénztárban őrzött pénze pedig 1,85 millió forintról 21 millió forintra nőtt. Ahogy korábban úgy 2018 szeptemberében is kapott 124 ezer forintot a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból. Más érdemi változás nincs a korábbi vagyonnyilatkozatához képest, ugyanúgy, ahogy korábban, most is egy 100 családos méhészet  tulajdonosa egy Opel Astra és egy Toyota Dyna mellett, mint eddig, és összesen 12 ingatlana van Mosonmagyaróváron, Újfehértón, Somlóvásárhelyen, Levélen és Mecséren.

 

 

Az Orbán-kormánynak két tárca nélküli minisztere is van, a paksi bővítésért felelős Süli János és a nemzeti vagyonért felelős Bártfai-Mager Andrea. Ők a 2018-as fizetésemelésnek hála havi ötmillió forintot vihetnek haza, hivatalos indoklás szerint azért, hogy a fizetésük arányos legyen a felügyeletük alá tartozó terület, a versenyszférára jellemző bérekkel.

 

Süli János

 

Süli János keményen törlesztett az ötmilliós fizetéséből, abból a tízmilliós hitelből ugyanis, amely fél éve felerészt nyomta a vállát, már csak 3 millió maradt. Két cégében lévő tulajdonrészét, az Emi-Duna Kft. 54 százalékán és az Aquaenergia Kft. 33 százalékát eladta. OTP takarékbetétben 4 millió helyett már 5 millió forintja van az ING-nél lévő 6,5 milliós életbiztosítás mellett. A nyugdíj-előtakarékossági számlája 8,4 millió forintról 9,1 millióra nőtt. Amúgy felerészt egy 128 négyzetméteres ház és egy 262 négyzetméteres telek tulajdonosa Pakson, ahol van még egy 900 négyzetméteres telke is. Ezen kívül Madocsán egy 75 négyzetméteres üdülő is az övé egy 475 négyzetméteres telken. Ami az ingó vagyont illeti, egy Opel Astra és egy Maxum 1800 SR3 motorcsónak tulajdonosa.

 

Bártfai-Mager Andrea

 

Úgy tűnik, ő hajnali 3-ig nem adott  le vagyonnyilatkozatot, ezen a linken csak az érhető el, amelyet még 2018 júniusában töltött ki.

 

 

Cikkünk egy sorozat része, 2019. január 31-ig ugyanis az országgyűlési képviselőknek, a függetlenként politizáló Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Liberálisok politikusainak le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatukat, de ugyanerre kötelezi a törvény az Orbán-kormány tagjait, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnökét, illetve a legfőbb ügyészt is. Kattintsanak!

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.