Semmi nem lett a fideszes Bánki Erik 17 milliárdos ígéretéből, csak egy hatalmas tartozás

Az egésznek pedig nyoma sincs a vagyonnyilatkozatában.

2018. december 11., 08:06

Szerző:

Egy 17 milliárd forintos projekt, egy Nagyszalontán megépítendő bioetanol-gyár helyett 500 milliós tartozást hagyott maga után Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának az elnöke – derítette ki a Direkt36, amely a romániai Rise Projecttel közösen tárta fel a fideszes politikus több mint tíz évre visszanyúló üzleti ügyeit. 

Bánki Erik
Fotó: MTI/Kovács Attila

Bánki Erik még 2008-ban tett ígéretet a 70 millió eurós (átszámítva 17 milliárd forintos) projekt megvalósítására Arany János szülővárosában. Ehhez a tulajdonában lévő romániai cégeken keresztül 2007 és 2010 között 114 hektárnyi földet és egy céget vásárolt több mint 250 millió forintért. A földek egy részét olyan önkormányzat árveréseken szerezte, amelyeken az egyedüli vetélytársa az unokatestvére volt, az ügyleteket pedig

nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában

Vagyonnyilatkozata és a cégei nyilvános pénzügyi beszámolója arról sem árulkodik, hogy miből volt 250 milliója földeket és cégeket venni, korábban ugyanis a mind a magyarországi, mind a romániai veszteséget vagy mindössze néhány  millió forintos nyereséget termeltek. Erről a fideszes politikus a Direkt36-nak azt mondta, hogy a romániai cégei több társaságtól is kaptak kölcsönt, ezeknek a nagyvonalú hitelezőknek a nevére azonban már nem emlékezett, és dokumentumokkal sem támasztotta alá az ezzel kapcsolatos állításait. A kérdésre, hogy a romániai föld- és cégvásárlásokat miért nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, úgy válaszolt, hogy ő nem magánszemélyként, hanem cégein keresztül volt tulajdonos, és ebben az esetben nem volt kötelező szerepelniük a vagyonnyilatkozatában.

Bánki Erik ígéretéből végül semmi nem lett, a fideszes politikus cégei a hamvába holt projekt után 2,3 millió eurós (akkori árfolyamon több mint félmilliárd forintos) köztartozást halmoztak fel Romániában, majd felszámolási eljárás indult ellenük. Romániai földjei sincsenek már meg, egy részük eladásából a tartozásait fizette ki úgy, hogy a földeket jóval magasabb áron számították be a törlesztésbe, mint amennyiért szerezte azokat. A többit 309 ezer euróért (átszámítva 100,4 millió forintértért) értékesítette 2018 nyarán. A politikus egyébként azt állítja, hogy a a 2008-as gazdasági világválság hiúsította meg a projektet.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.