Sikerült a Fidesznek összezavarnia a hódmezővásárhelyi választást

2018. január 23., 09:41

Szerző:

Három jelölt indulhat a február 25-ei időközi polgármester-választáson Hódmezővásárhelyen: Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester a Fidesz-KDNP képviseletében, Hernádi Gyula és Márki-Zay Péter pedig függetlenként – derül ki a helyi választási bizottság határozataiból.

A helyi választási bizottság egy induló, Fehérné Horváth Katalin (Hajrá Magyarország! Párt) nyilvántartásba vételét visszautasította. A határozat szerint a kőszegi székhelyű szervezet képviselője az induláshoz szükséges háromszáz helyett csupán 178 érvényes ajánlást gyűjtött össze a hétfői határidőig.

Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni.

A városban a teljes ellenzék beállt Márki-Zay mögé, nem indítanak ellene senkit. Emiatt komoly támadások érték a saját magát csalódott fideszesként meghatározó jelöltet, a helyi plébános is keméy kampánybeszédet tartott ellene, miközben a Szent István Király Plébánia egyháztanácsának ő a világi elnöke. Ebben a helyzetben bukkant fel jelöltként Hernádi Gyula, akit forrásaink szerint Lázár János környezete biztatott az indulásra. Jelöltségének hírére egyébként Hernádit azonnal kkizárta a szocialista párt, ennek ellenére kampányanyagai színeiben, kinézetében erősen emlékeztetnek az MSZP-re. Helyi hírek szerint önkormányzati – vagy magukat annak kiadó – dolgozók járták a várost és az embereket megtévesztve Hernádinak gyűjtöttek ajánlásokat.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.