Remek hozamokat hoz, mégis alig veszik ezt az állampapírt

Elsőre talán meglepő lehet, hogy miközben a jegybank havonta dönt az alapkamat-csökkentésről és csak annak a mértékén makkozik, a Bónusz állampapír kamata nő.

2024. április 26., 14:37

Szerző:

Amikor februárban végérvényessé vált, hogy az inflációkövető állampapír (PMÁP) koporsójába beverték az utolsó szöget, pontosan látszott, hogy igazából két lakossági állampapírra érdemes koncentrálni: a fix 3 évesre és a Bónuszra – írja a Forbes.

Előbbit szeretik is a befektetők, a hetente publikált eladási adatok alapján stabil éllovassá vált, a Bónusz viszont messze lemaradt: megelőzi az egy évre sokkal kisebb (jelenleg 6 százalék) kamattal kecsegtető Egyéves Állampapír is, a Bónusz lényegében az érthető módon durván visszaeső PMÁP-pal küzd a harmadik helyért az eladási listán, messze leszakadva.

Az 5 éves Bónusz (2029/N) január végétől mostanáig 8,01 százalékos éves kamaton ketyegett és már biztos, hogy július végéig tartó negyedéves kamatperiódusban 8,13-at fizet majd. Ez a március 26. és április 16. között tartott dkj-aukciókon kialakult átlaghozamok alapján jött ki (6,63 százalékos átlaghozam plusz 1,5 százalék prémium).

Érdekesség, hogy a múlt heti aukción, ami még befolyásolta a Bónusz papír új kamatát, nagyon kevés ajánlatot fogadott el a kibocsátó, ezzel a hozamot alacsonyan tudta tartani. Most a héten viszont bőven elfogadtak túljegyzést is, a nagyobb eladott mennyiség azonban emelkedő hozammal járt, az átlaghozam 6,88 százalék lett.

Az e heti aukció az első a sorban, amely majd a 3 éves Bónusz papír (2027/N) május végétől augusztus végéig fizetendő kamatát határozza meg és ha az e heti hozam marad meg a következő hetekben, akkor a 3 éves papír is növekvő kamatot kínál majd, igaz, éppen csak minimális mértékben: most 8,37 százalékot ad, a friss aukciós hozamra a másfél százalékot rátéve pedig 8,38 százalék adódik.

Miután az elmúlt hetekben az inflációra és az év második felére érvényes alapkamatra vonatkozó várakozások is feljebb kúsztak, egyre kisebb esély van arra, hogy a Bónusz által fizetendő kamatot meghatározó rövid hozam leessen 6 százalék alá.

A nem túl jó bőrben levő magyar gazdaság finanszírozásához az államnak tisztességes kamatfelárat kell fizetnie a kisebb kockázatú országokhoz képest, ha pedig 6,5 százaléknál magasabban marad az év második felében is a dkj-hozam, akkor bőven 8 százalék feletti éves kamatot fizethetnek a Bónusz papírok idén.

Ha egy-másfél százalék kamatelőnyt szereznek az első évre a fix 3 éves, 7 százalékos papírhoz képest, akkor nagyon szép hozamesésre lesz szükség ahhoz, hogy a három éves versenyben a fix papír legyen a hozamnyertes, ne a Bónusz. Három éven túl pedig a Bónusz prémiuma 2,5 százalékra nő, ott főleg verhetetlennek tűnik - írja a lap.

(Fotó: 168.hu)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.