Meghalt Szabó Eszter Ágnes

58 éves korában meghalt Szabó Eszter Ágnes képzőművész.

2024. április 7., 09:35

Szerző:

Meghalt Szabó Eszter Ágnes képzőművész, iparművész – jelentette be a Víziváros Facebook-oldalán Képes Gábor. Szabó elsősorban a hímzett falvédőiről volt híres, de porcelánokat is készített és táskákat is varrt – írja a Telex. Legtöbben a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című hímzett falvédőjéről ismerték, ami internetes mémmé vált.

A képzőművésszel a WMN készített portrét 2021-ben, melyből kiderül, hogy Szabó Eszter Ágnest gyerekkora meghatározó élményei Tapolcához kötötték, ahol a nagymamája élt. Ő, Zalai Imréné a környéken ismert szabász és varrónő volt, Szabót később ez inspirálta saját munkájában, amikor felnőttként a vidéki, hímzett falvédőkre emlékeztető munkákat készített.

Drámatagozatos gimnáziumba járt, kitanulta a varrónői és bőrdíszműves szakmát, majd tanári és intermédia-művész diplomát is szerzett. Felnőttként művészetében gyakran foglalkozott a nőiséggel és a női szerepekkel kapcsolatos témákkal.

A képzőművészet mellett a magyar eat art egyik úttörője is volt, még a streamelés előtti időben kezdett el online főzős művészeti eseményeket közvetíteni. Később többször pop up-konyhákban főzött, sokat tett az étkezés ökológiai megközelítésének népszerűsítéséért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.