Meghalt Ferge Zsuzsa

Csütörtökön meghalt a magyar szociológia legendás alakja, Ferge Zsuzsa. 

2024. április 5., 14:24

Szerző:

Életének 93. évében, 2024. április 4-én meghalt Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Kar egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – tudatta a család a Népszavával. Társadalomtudósok nemzedékei nőttek fel a tanításain, s mivel baloldali világnézetét mindig is nyíltan vállalta, sokaknak lett a példaképe is. Annak a generációnak a tagja, amelyik még átélte a második világháborút, az ötvenes évek diktatúráját. 

Ferge Zsuzsa a magyar szociológia legendás alakja 

Ferge Zsuzsa 1931. április 25-én született Budapesten. Az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1953-ban szerzett közgazdász diplomát úgy, hogy már három éve, 1950 óta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közgazdasági főosztályán dolgozott- 1959-ben kinevezték a rétegződéskutatási osztály vezetőjévé. 1969-ben az MTA Szociológiai Kutatóintézetébe került, ahol előbb a rétegződéskutatási, majd a társadalompolitikai osztályt vezette. 1988-ban főállású egyetemi tanári kinevezést kapott az ELTE-n, a Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet és Továbbképző Központ szociálpolitikai tanszékének vezetője lett. 2001-ben már a Szegénységkutatási Központot vezette. 

Ami az akadémiai karrierjét illeti, Ferge Zsuzsa 1969-ben védte meg a filozófiai tudományok köréből kandidátusi, majd 1982-ben a szociológiai tudományok köréből (akadémiai) doktori értekezését. Tagja lett az MTA Szociológiai Bizottságának, 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2004-ben rendes tagjává választották. 2006-ban az MTA Gyermekszegénység Elleni Programiroda vezetőjévé nevezték ki, amely kidolgozta, kutatja és vizsgálja a gyermekszegénység elleni nemzeti programot. 1993-ban a londoni Európai Akadémia (Academia Europaea) is tagjai közé választotta. Több külföldi, amerikai, brit, francia és osztrák egyetemen vendégtanár, vendégelőadó, vendégkutató volt, az Edinburgh-i Egyetem (társadalomtudományi) díszdoktorává fogadta.

1997 és 2000 között a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjaként is tevékenykedett. 1995 és 2001 között a Soros Alapítvány szociális kérdésekkel foglalkozó szakkuratóriumának tagjaként dolgozott. A Széchenyi-díjat 1995-ben kapta meg társadalmi rétegződés, az elszegényedés, a munkanélküliség okait feltáró, a szociálpolitikát és a foglalkoztatáspolitikát megalapozó kiemelkedő kutatói munkásságáért, 1998-ban Polányi Károly-díjjal, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el az életművét. 1996-ban Pro Urbe Budapest, 2004-ben Radnóti Miklós-, 2005-ben Prima-díjat, 2007-ben Nagy Imre-érdemrendet kapott. 2009-ben Budapest díszpolgára lett. 2011-ben megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát és az Európai Polgár Díjat. 2017-ben neki ítélték a Mensch Nemzetközi Alapítvány Mensch-díját.

Ferge Zsuzsa a 168 órának adott interjút 90 éves korában, ekkor többek között ezt mondta: 

„Én a kétkedők közé tartozom. Az emberiség átélt már háborúkat, természeti katasztrófákat, s bár úgy tűnt, hogy tanul ezekből valamit, igazából semmi nem változott”.

(Kiemelt képünkön a legendás szociológus, Ferge Zsuzsa. Fotó: 168)

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.