A boltban kapható marha húsát is ellenőrizni kell madárinfluenza miatt

Az elmúlt hetekben számos amerikai tehenészetben ütötte fel a fejét a fertőzés.

2024. április 30., 13:33

Szerző:

Az amerikai hatóságok mintákat gyűjtenek a marha kereskedelmi forgalomban kapható húskészítményeiből is madárinfluenza nyomait keresve – írja a Házipatika. Március vége óta kilenc amerikai állam összesen 34 tehenészetében igazolták a hatóságok az állatok H5N1 influenzavírussal való fertőzöttségét – írja a Reuters.

Sőt, mint arról április elején beszámoltunk, pozitív eredményt hozott madárinfluenzára egy beteg személy laboratóriumi tesztje az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok járványügyi hivatal (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is alacsonynak tartja a madárinfluenza közegészségügyi veszélyét, ezzel együtt magasabb a fertőzés kockázata olyan személyek esetében, akik fertőzött állatokkal érintkeznek.

Azért vizsgálják a marhahúst, mert a boltokba kerülő tejekben már kimutatták a madárinfluenza maradványait

Szakértők szerint a járvány kiterjedtebb lehet, mint azt a hivatalosan feljegyzett esetek mutatják. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) legfrissebb vizsgálata során ugyanis a boltokba kerülő tejek egyötödében kimutatta a madárinfluenza maradványait, még ha a pasztörizálás laboratóriumi eredmények szerint hatékonyan ki is irtja a vírust. Mindezek tükrében a mezőgazdasági minisztérium (USDA) úgy határozott, hogy mintavétel után PCR-teszteket hajt majd végre a kereskedelmi forgalomba kerülő marhahúsokon is, ugyancsak madárinfluenza nyomai után kutatva.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a tejelő tehenek egy részét, ahogyan megöregszenek, szintén levágják, húsuk pedig így bekerül az élelmiszerláncba. Húsmarhák körében mindeddig nem jegyeztek fel madárinfluenzás fertőzést.

Szarvasmarháról terjedt át emberre a fertőző betegség

Texas állam és az amerikai járványügyi hivatal (CDC)madárinfluenzás megbetegedést jelentett egy embernél. Az eset furcsaságát az adja, hogy az érintett személy úgy kaphatta el a betegséget, hogy olyan tejelő tehenekkel került kapcsolatba, amelyek feltehetően megfertőződtek a vírussal.

Az amerikai hatóságok jelentése szerint ez a második olyan eset, amelynek során a madárinfluenza H5N1-es törzsét emberben mutatták ki, illetve hogy a vírus emlősről más emlősre terjedt volna át, jelen esetben tejelő szarvasmarhákról emberre. Az első ilyen igazolt eset még 2022-ben történt, Colorado államban – írta meg a Reuters. A CDC szerint ugyanakkor a fertőzés nem változtat a H5N1-es madárinfluenza által az amerikai lakosságra jelentett kockázatértékelést, amelyet alacsonynak tart. A texasi beteg egyetlen tünete szemgyulladás volt az állam egészségügyi minisztériuma szerint.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) március 25-én jelentette, hogy a Kansasban és Texasban megbetegedett szarvasmarhákból gyűjtött tejminták pozitívak voltak a madárinfluenzára, ami azt mutatja, hogy a világszerte baromfiállományokban és emlősökben is kimutatott vírus széles körben elterjedt.

Az USDA akkor közölte, hogy az ország tejellátása biztonságos, mivel a beteg tehenektől származó tejet elterelik vagy megsemmisítik, hogy ne kerüljön az élelmiszer-ellátásba.  A nebraskai mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, miután a vírust kimutatták tejelő szarvasmarháknál Új-Mexikóban, Michiganben és Idahóban, valamint Texas és Kansas első számú szarvasmarhaállamában. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.