Elkezdett rettegni a Fidesz, egy rejtélyes telefonhívás után kamujelölt is indul Márki-Zay Péter ellen

Kizárja soraiból a Magyar Szocialista Párt helyi szervezete azt a „független" hódmezővásárhelyi jelöltet, aki MSZP-tagként, de a pártdöntéssel szemben indul az időközi polgármester-választáson. Forrásaink szerint Hernádi Gyulát Lázár János környezete győzte meg erről.

2018. január 15., 16:31

Szerző:

Információink szerint kizárják az MSZP városi szervezetéből Hernádi Gyulát, aki bejelentette, hogy a párt döntésével szemben független jelöltként indul a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A hírt a kormányközeli Délmagyar adta közre, a 24.hu pedig emlékeztetett, Hernádi két cikluson át volt önkormányzati képviselő a városban és még az MSZP tagja, ám pártjával állítólag nem beszélt az indulásról, a döntést önállóan hozta meg.

Nem sokkal a Promenád portálon egy interjú is megjelent Hernádival, aki, mint kiderült, nőgyógyász főorvos, a helyi teniszklub vezetője, és negyven éve él a városban. Azt, hogy miért ilyen későn jutott eszébe indulni, azzal magyarázta: „Érdekes módon egy telefon inspirált arra, hogy átgondoljam az indulásomat.” Egy régi barátom hívott fel és azt mondta, hogy nem hagyhatjuk cserben a vásárhelyi baloldali érzelmű embereket azzal, hogy nem indítunk egyetlen jelöltet sem. Napokig vártam, hogy lesz-e jelentkező, de végül úgy döntöttem, hogy nekem kell felvállalnom az ezzel járó kellemetlenséget. Úgy gondolom, hogy Vásárhelyen a szociáldemokráciának nagy hagyománya van. De hogy sikerül-e összegyűjtenem a megfelelő számú aláírást az napokon belül kiderül.”

Lázár János sosem veszi le a szemét Hódmezővásárhelyről
Fotó: Népszabadság-archív / Teknős Miklós

Hernádi a vásárhelyi plébánoshoz hasonló szavakkal dicsérte a helyi beruházásokat, a tram-traint és az ipari park fejlesztését, s közölte, nem szeretné, ha országos kísérleti terep lenne Hódmezővásárhelyből. A polgármester-választás szerinte maradjon helyi ügy. „Semmiképpen nem szeretném, ha ezt a békés, nyugodt várost mély politikai árok osztaná ketté” – nyilatkozta az elvileg szocialista jelölt. Indulása miatt azonban kizárják az MSZP városa szervezetéből. „A hódmezővásárhelyi szocialisták megdöbbenve értesültek arról, hogy egyik párttagunk, Hernádi Gyula elindul a februári városi polgármester választáson. A vásárhelyi MSZP korábban döntést hozott arról, hogy a független Márki-Zay Pétert támogatja a választáson.

Egy újabb jelölt indulása Márki-Zay Péter, a legesélyesebb polgármester-jelölt mellett csak a Fidesznek áll érdekében.

Lázár János jelöltjének egyedüli valós kihívója ugyanis Márki-Zay Péter. Ezért az MSZP Hódmezővásárhelyi Szervezete az MSZP alapszabálya értelmében elindítja Hernádi Gyula kizárását a pártból, mivel ő egy érvényes párt-döntéssel szembe menve akadályozza a hódmezővásárhelyi rendszerváltást, a Fidesz legyőzését” – hangzik az erről szóló, lapunkhoz is eljuttatott közlemény.

Hódmezővásárhelyen így hárman indulhatnak a polgármesteri címért: Hegedűs Zoltán a Fidesz-KDNP színeiben, Márki-Zay Péter függetlenként, lényegében az összes ellenzéki párt – beleértve az MSZP – támogatásával. A jobbikos Mag István, aki a múlt héten jelentette be indulási szándékát, vasárnap közölte, hogy visszalép a versenytől, és a 168 Óra úgy tudja, Hernádi sem kap támogatást jelenlegi pártjától, hiszen az MSZP helyi szervezetének érvényes határozata van arról, hogy Márki-Zayt támogatják.

Sőt, a helyi MSZP tagjuk döntése és megnyilvánulásai okán etikai vétséget lát, ezért kezdeményezik Molnár Gyula pártelnöknél a hódmezővásárhelyi szülész-nőgyógyász kizárását.

Márki-Zay Péter
Fotó: Facebook

A helyzetet súlyosbítja, hogy Hernádit forrásaink szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, volt hódmezővásárhelyi polgármesterhez közel álló személyiségek győzték meg az indulásról, ugyanúgy, ahogyan korábban Mag Istvánt is. A helyi Jobbik ugyanakkor éppen úgy támogatja a független jelölt indulását, így ők is lebeszélték párttagjukat, aki ennek nyomán lépett vissza.

Forrásaink azonban sajnálatos kormánypárti gyakorlatnak nevezték a kollaboráns-gyártást, sőt, számítanak arra, hogy a Fidesz minden településen, választókörzetben meg tudja és meg is fogja csinálni a „kamuellenzéki" jelöltállítást, ahol a demokratikus oldalnak halovány esélye van egyáltalán.

Lázár egyéni választókerületében február 25-én tartják az időközi polgármester-választást, és – mint azt többször is megírtuk –, Márki-Zay fenyegető jelenségek ellenére indul a városvezetői posztért. Vasárnap Németh László helyi plébános is „prédikált" ellene, arra buzdítva a hívőket, hogy a fideszes jelöltre szavazzanak. Márki-Zay ezután bejelentette, hogy  közös imát szervez a politizáló plébános lelkéért. Bár Hódmezővásárhely fideszes fellegvárnak számít, úgy tűnik, az indulásától valamiért mégis nagyon megrettent a kormánypárt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.