Elbocsátás, megfigyelő kamera és fenyegetés jár annak, aki ellenzéki jelöltként indul Lázár János városában

2018. január 6., 21:34

Szerző:

A 168 Óra is beszámolt arról, hogy februárban időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen, ahol a Fidesz hosszú évek óta az országos átlagnál is jobb eredményt szokott elérni.

A 444.hu most arra emlékeztet: innen indult Lázár János politikai karrierje, sokáig ő volt a város polgármestere, és a mai napig kezében tartja az egész környék irányítását. A 2014-es polgármester-választáson a közelmúltban elhunyt Almási István fideszes jelölt 61 százalékkal győzött, és a város összes egyéni képviselői helyét is a Fidesz emberei vitték el.

Megírtuk: a Fidesz most Hegedűs Zoltán alpolgármestert indítja. Az ellenzéki pártok közül egyik sem indít saját jelöltet. Ehelyett mindegyik egy független indulót ajánl az emberek figyelmébe, Márki-Zay Pétert. Az összellenzéki támogatásról itt írtunk bővebben.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay többek között ezekkel a szavakkal jelentette be péntek délután, hogy elindul a választáson:

„Vásárhelyen már 2010 előtt is diktatúra volt. A város egyszemélyi ura dönt minden kérdésben. Központi utasítás sejthető a mögött, hogy ki kap állást és ki nem; kit kell elüldözni a városból és ki kap jövedelmező megbízásokat; sőt, hogy melyik bankban nyitunk számlát vagy melyik céggel temetkezünk. Ha igaz az, hogy a befektetők Vásárhelyen nem kedvezményeket kapnak, hanem sarcot fizetnek, nincs mit csodálkozni azon, hogy a rendszerváltás óta egyetlen nagyvállalat sem települt ide, és a kisvállalkozások is menekülnek az önkény és a magas adók elől. A fiatalok nem találnak munkát, nem indítanak vállalkozásokat, kénytelenek elhagyni a várost – szegény idős szüleik és nagyszüleik magukra maradnak öregkorukra. Hét gyermekemet Hódmezővásárhelyen, vásárhelyinek nevelem, nem szeretném megélni, hogy unokáimat csak skype-on láthassam."

Márki-Zay Péter a 444-nek azt mondta, hogy azért vállalta az indulást, mert nagyon sok helyi ember erre biztatta. Azt a feltételt szabta, hogy nem akar egyetlen párt jelöltje sem lenni, mert nem tud azonosulni velük, viszont azt is akarta, hogy a pártok ne indítsanak senkit sem ellene. Hivatalosan nincs megállapodás, ahogy Márki-Zay csütörtökön a Hír tv-nek fogalmazott: „biztatásokat magánemberektől kaptam, garanciát pártoktól nem". De az informális alku információink szerint a pártok között már megköttetett.

A portál arra is emlékeztetett: a február 25-i polgármester-választás azért is fontos főpróbája lehet a tavaszi parlamenti választásnak, mert kiderülhet, hogy legalább elvi szinten van-e értelme a teljes ellenzéki összefogásban gondolkodni egyes választókörzetekben.

Márki-Zaynak üzemgazdász, közgazdász, villamosmérnöki és történészi diplomája is van, hét gyermeket nevelnek feleségével, és a hódmezővásárhelyi római katolikus Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke.

2010, de különösen 2006 előtt Orbán Viktorral tudott leginkább azonosulni a hazai politikusok közül, ám 2010 után egyértelműen csalódott benne, úgy tűnik számára, mintha az eszközből céllá vált volna a pénzszerzés, a nemzet felemelése helyett saját családja és szűk köre meggazdagodásán dolgozik – idézte a jelöltet a 444.hu.

Van, aki csak régen, van aki manapság csodálja Orbán Viktort

A kormánypárti Ripost máris „árpádsávos-szocialista jelölt"-nek nevezte, arra utalva, hogy Habony Árpád lapja egyszerre tekinti az MSZP és a Jobbik emberének. Márki-Zay erre így reagált: „Ismerőseim a megmondhatói, hogy egyetlen párt tüntetésére mentem el és egyetlen párt mellett kampányoltam életemben, ez a Fidesz volt, 2002-ben..."

Márki-Zay úgy látja, hogy Hódmezővásárhelyen sokan félnek. A Hír tv-nek arról beszélt, hogy a megfélemlített emberek szócsöve akar lenni, hiszen sokan még egy lájkot sem mernek kattintani a Facebookon, nem hogy a véleményüket szabadon meg merjék osztani. A félelem kapcsán a 444-hu-nak azt mondta, úgy érezte, nincs más választása, minden kockázatot vállalva el kell indulnia a választáson, nem szabad félnie a megtorlástól.

Hogy mit vállalt, azt jól jelzi: amikor még csak informálisan jelentette be az indulását, akkor két nappal később kirúgták a munkahelyéről, és figyelmeztették, hogy a felesége vállalkozásánál hamarosan hatósági ellenőrzés lesz. 

„Két nappal döntésem után váratlanul megszűnt a munkaviszonyom, egy multinacionális cég helyi leányvállalatánál. Nem tudom, volt-e összefüggés a két esemény között: egyik oldalon valóban volt egy stíluskülönbség köztem és a főnököm között, másrészt viszont a döntést semmilyen írásos vagy szóbeli figyelmeztetés, vita nem előzte meg, utódlásom nem volt biztosított, és bár főnököm költségvetési okokra hivatkozott, nem olyannak ismertem meg, aki egy hétgyermekes családapát utcára tenne egy héttel karácsony előtt...

Pénteken feleségem kapott egy baráti figyelmeztetést, hogy az ÁNTSZ-nek kiadták, hogy szülészeti vállalkozását alaposan ellenőrizze... Egy másik híradás szerint pénteken városi közgyűlés volt, aminek a végén Lázár miniszter úr magához hívatta a helyi kórházigazgatót és zárt ajtók mögött beszéltek. Kérdéses, hogy van-e összefüggés a két esemény között? Félünk a hatalom bosszújától, de reményt ad, hogy a Fideszben is vannak jó emberek, van lelkiismeretük, nem teljesítenek akármilyen utasítást, hiszen ezzel később nekik kell együtt élni ebben a városban, vagy ha kényszerből meg is teszik, legalább figyelmeztetnek bennünket" – írta a portálnak.

Azt pedig már a Facebookon tette közzé később, hogy pénteken, amikor bejelentette indulását ellenzéki jelöltként Hódmezővásárhelyen, ugyanazon a napon új térfigyelő kamerát szereltek fel az utcájukban, így most már akármelyik irányból megy hozzá látogató, megfigyelhetik.

Márki-Zay arról is írt: csütörtökön 60 ezer forintot dobtak be egy borítékban a postaládájába, ezzel a szöveggel: „Ügyvédre, plakátra, fegyverre, paripára". Pénzt a kampányra a pártoktól nem fogad el, de hamarosan nyit egy számlát, ahová a magánemberek adományait várja.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.