Kósa Lajos még négy hónapja is együtt támogatott egy iskolát az őt állítólag átverő Szabó Gábornéval

Újabb szépséghiba a városfejlesztési miniszter történetében.

2018. március 20., 19:12

Szerző:

Kiemelt támogatóként szerepel Kósa Lajos és az őt egy állítólag 4,3 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség befektetésével megbízó nő abban a 2017. november 25-i közleményben, amelyben a „miniszter úrnak", továbbá Szabó Gábornénak és családjának köszöni meg a Kisvárdai SZC Ady Endre Középiskolája és Kollégiuma tantestülete, szülői szervezete, diáksága és dolgozói nevében az iskolaigazgató maga, hogy

„személyes részvételével, adományával, munkájával hozzájárult jótékonysági bálunk céljainak megvalósításához, sikeréhez. Ezzel önzetlenül segítette hátrányos helyzetű diákjaink tehetségének kibontakoztatását."

Mindezért az igazgató Kósa Lajosnak és Szabó Gábornénak is életére és munkájára „Isten gazdag áldását” kérte, és áldott karácsonyt kívánt a közelgő ünnepek alkalmából. Olyan tavalyi felvételt nem találtunk, amelyen Kósa Lajos együtt szerepelne Szabó Gábornéval, de az iskola Facebook-oldalán szerepel egy 2014-es kép, amelynek a tanúsága szerint a miniszter az akkori jótékonysági bálon majdnem szemközt ült egy, Szabó Gábornéra feltűnően hasonlító nővel. (A lenti kép egy részlet abból a felvételből, amelyet ide kattintva lehet megnézni. Itt pedig egy kép arról, hogy a 2014-es jótékonysági bálon Kósa Lajos beszédet is mondott, Szabó Gáborné pedig 2017-ben is elment a jótékonysági bálra.)

Kósa Lajos és feltehetőleg vele szemeben ülő Szabó Gáborné a 2014-es iskolai bálon
Fotó: Kisvárdai SZC Ady Endre Középiskolája és Kollégiuma/Facebook

Ez alapján úgy tűnik, hogy korábbi kijelentésével ellentétben Kósa Lajos olyannyira nem szakította meg a kapcsolatot Szabó Gábornéval 2016-17 fordulóján, hogy több mint fél évvel később is együtt támogatta az iskolát a jótékonysági bálon. Erről egyébként a helyiek is több újságírónak beszámoltak már, de megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter múlt heti magyarázkodó videója óta érdemben nem reagált a kérdésekre, védekezése kimerül abban, hogy csalással vádolja az általa csak csengeri háztartásbeliként aposztrofált asszonyt.

Egy korábbi videóban Kósa Lajos még azt állította: „2012 őszén keresett fel egy ügyvéddel egy csengeri háztartásbeli hölgy, aki elmondta, egy nagy összegű örökség tulajdonosa lett, szeretné ezt jól felhasználni, ebben kéri a segítségemet". A videóból az derül ki, hogy Kósa Lajos szerint a nő megtévesztette őt, ezért - négy év után, mikor már gyanús lett neki - megszüntette vele a kapcsolatot. 

„Aztán telt az idő, számtalanszor át kellett írni ezeket a megállapodásokat, de én körülbelül 2016 végén, 2017. elején azt gondoltam, hogy ha valós ez a történet, akkor már kellett volna, hogy történjen valami. És ahogy telt az idő, úgy láttam, hogy ebből az ég-egy-adta világon nem lesz semmi, később más információk alapján azt gondoltam, hogy engem ez a hölgy megtévesztett, és az egész történet tulajdonképpen egy nagy humbug, és azt gondolom, hogy be is szüntettem vele a kapcsolatomat." Valójában – mint arról több cikkünkben is beszámoltunk – Kósa Lajos 2013. január 28-án kötött szerződést magyar állampolgárságú megbízójával, amelyet többször is, így még 2015-ben is módosítottak közjegyző előtt. Mindez azt jelenti, hogy a volt fideszes frakcióvezető és debreceni polgármester

éveken át hitt abban, hogy egy ekkora összeget fog majd kezelni vagy valamilyen más célja lehetett a kapcsolattal.

Ráadásul Kósa Lajos kérdéses körülmények között aláírt egy ajándékozásról szóló, szintén hiteles közjegyzői okiratot arról is, hogy Szabó Gáborné kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt eurót vagyis több mint nyolcszázmillió forintot ajándékoz Kósa Lajos édesanyjának. A 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum úgy szól, hogy a megbízó a pénzt saját bankszámlájáról a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján” utalja át Kósa Lajosnénak. Feltüntetik benne az akkori debreceni polgármester, jelenleg a Modern Városok programért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

Szabó Gáborné középen jobbra virágcsokorral a kezében 2015 augusztusában a Csengeri Falunap ünnepségsorozaton
Fotó: Csenger város Facebook-oldala/Nagy Szabolcs

Arról pedig máig nincs információ, hogy az utalást megtörtént-e, hiszen Kósa előadása arról, hogy ő maga egyetlen fillérhez sem jutott hozzá, jelenleg éppoly hiteles, mint állítása, hogy 2016 végén megszüntetett minden kapcsolatot az általa csalóként leleplezett Szabó Gábornéval.

És ez még mind semmi. Az iskola honlapján a jótékonykodók – báli támogatók – között szerepel a miniszter úron túl Kovács Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Orendi Mihály és családja, Szabó Gábor és családja, Ifj. Szabó Gábor Maláj Gabi Bt., sőt, Forján Zsolt, azaz Csenger szintén fideszes polgármestere is.

Mindez már csak azért is pikáns, mert a báli támogatói listán szintén feltűnő Orendi Mihálynak is jelentős  szerepe lehet a csalás, illetve pénzmosás gyanúját felvető ügyben. Sőt – mint arról Hadházy Ákosra hivatkozva már beszámoltunk –, a 2012 őszén alapított Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben Szabó Gáborné és Orendi Mihály is tulajdonos, Orendi Mihály pedig az ügyvezet. A már nyilvánosságra került cégpapírokból ráadásul nemhogy a bizalomvesztésre lehetne következtetni – hiszen ha Kósa megszakította volna a kapcsolatot az asszonnyal, nyilván szólt volna erről bizalmasának is –, hanem éppen az a kiolvasható, hogy a miniszter bizalmi köre éppen 2017 márciusában aktivizálta újra az korábban indult üzleti kapcsolatát Szabó Gábornéval. Orendi Mihály – aki 2014-ig a Debreceni Sportcentrum első embere volt, és annak a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek az ügyvezetője, amelynek az elnöke Kósa Lajos – korábban a közös cég létét firtató felvetésre azt mondta, „jó kérdés”, miért nem szállt ki még a társaságból.

Kósa Lajos a balján Orendi Mihállyal a a phjongcshangi téli olimpián
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint azt a Heti Válasz még a múlt héten kiszúrta, Szabó Gáborné 2012-ben alapítója volt a kft.-nek, 2014 szeptemberében azonban kilépett belőle. Innentől két és fél évig papíron semmi köze nem volt hozzá, egy évvel ezelőtt, 2017. március 27-én azonban tulajdonos lett benne, 10 százalékos résszel, de a taggyűlési szavazáson leadható 52 százalékos szavazati aránnyal.

Vagyis tavaly március óta éppen a most csalással vádolt Szabó Gáborné dönthet a Kósa bizalmi emberéhez  köthető, máig egy debreceni közintézménybe bejegyzett cég működéséről.

További bizarr részlet a történetben, hogy ennek a Kósa Lajos bizalmi emberéhez és a minisztert átverő nőhöz egyszerre köthető Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-nek a székhelye egy közintézmény, a Debreceni Sportuszoda címére, a Zákány utca 4. szám alá van bejegyezve, méghozzá 2014. március 5. óta.

Azt a 168 Óra írta meg először, hogy a Kósa Lajosnál 4,3 milliárd euróval jelentkező megbízó férje, azaz a novemberben még támogatóként feltűnt, a helyiek által kifejezetten kedvelt Szabó Gábor nemrég öngyilkos lett.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.