Kósa Lajos édesanyjának is leeshetett 800 millió forint a rejtélyes megbízó pénzéből

2018. március 14., 07:49

Szerző:

Létezik egy hiteles közjegyzői okirat, amelynek a tanúsága szerint kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt eurót vagyis több mint nyolcszázmillió forintot akart ajándékozni Kósa Lajos édesanyjának az a megbízó, aki korábban lepte meg a politikust 4,3 milliárd euró kezelésének az ötletével – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A lap birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum úgy szól, hogy a megbízó a pénzt saját bankszámlájáról a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján” utalja át Kósa Lajosnénak. Feltüntetik benne az akkori debreceni polgármester, jelenleg a Modern Városok programért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

A Magyar Nemzet által ismertetett dokumentumokból kiderül az is, hogy a felek okiratba foglaltatták, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető ismert svájci cég, amely később közölte: soha nem volt részvényesük Szabó Gáborné, sem semmilyen magánszemély. A részben angol nyelvű papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni a megbízót. Czakó János és egy máik férfi szabó Tamás neve rajta van egy 2015-ös papíron is, amely szerint mind a ketten jogosultságot kaptak, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből. A trezor a szöveg szerint az UBS Switzerland AG zürichi címén található, még azt is rögzítették, hogy ki a svájci ügyintéző, illetve hogy Czakó János és Szabó Tamás egy Mercedes-Benz S 350 Bluetec típusú gépkocsival fog érkezni.

Fotó: Facebook/Kósa Lajos

A közjegyzőhelyettes, aki szignálta a dokumentumot, figyelmeztetett, hogy kötelezően be kell jelenteniük a hatóságnak előtt, ha tízezer eurót meghaladó összeget visznek ki vagy hoznak be az Európai Unió területére. Az egyik angol nyelvű okirathoz a nemzetközi jognak megfelelő hitelesítést, úgynevezett apostille-t is csatoltak.

A megbízó és a politikus közti kapcsolatról tanúskodó első okiraton keltezési dátumként 2013. január 28. szerepel, az utolsón pedig 2015. november 16. Ez homlokegyenest ellentmond Kósa Lajos keddi állításának, amely szerint az egész ügy még 1998 és 2014 közötti debreceni polgármestersége idejére datálódik. Egy 2015. január 12-i okiratban a megbízó arra adott meghatalmazást Kósa Lajosnak, hogy a Crédit Industriel et Commercial nevű párizsi bank által kibocsátott, a tulajdonát képező részvények tekintetében valamennyi, a részvényest megillető jogokat gyakorolja, ide nem értve a részvények elidegenítését, megterhelését, illetve az osztalék felvételét.

Ami Kósa Lajos édesanyját illeti, a 82 éves, nyugdíjazása előtt védőnőként és bölcsődevezetőként dolgozó nőről január elején derült ki, hogy egy cég résztulajdonosaként 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton,  később pedig az is,s hogy Kósa Lajosné Bacskó Katalin debreceni háza lett a székhelye annak a cégnek, amelyet Kósa Lajos ügyvéd barátja, Fiák István passzolt át nagyon jutányos áron Kósa Lajos feleségének, Kósáné Porkoláb Gyöngyinek.

Azt a 168 Óra írta meg először, hogy a Kósa Lajosnál 4,3 milliárd euróval jelentkező megbízó férje nemrég öngyilkos lett. Ami az elképesztő összeget illeti, a miniszter azt állítja, hogy a hölgy „hihetővé tette” az összeget.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.