Kósa Lajos bizalmasának, a „Czeglédy-károsultak" ügyvédjének véletlenül közös cége van a minisztert állítólag átejtő rejtélyes örökösnővel

A Kósa-gate összekapcsolódhat a sokak által koncepciós eljárásnak tartott Czeglédy-üggyel.

2018. március 14., 11:48

Szerző:

A Kósa Lajost saját állítása szerint átverő nő szoros üzleti kapcsolatban áll Fiák Istvánnal, akitől Kósa Lajos felesége vett egy céget 6 millió forintért

– tette közhírré Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke arra emlékeztetett, Fiák az, akitől Kósa felesége 110 milliós ajándékot kapott akkor, amikor 6 millió forintért vehetett meg egy céget – írta Hadházy a Facebook-oldalán. Fiák lánya és másik cége (a Kis Hal Kft.) közös céget birtokol Szabó Gábornéval, azzal a csengeri háztartásbelivel, aki nek az állítólagos 4,3 milliárd eurós örökségét a miniszter kezelhette. Ez a cég az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.

Hadházy az Opten adatai alapján azt állítja, Czakó János is érdekelt ebben a cégben – a Magyar Nemzet legfrissebb állítása szerint ez a férfi volt az egyik megbízott a szövevényes történetben. Czakó a cégnyilvántartás szerint 2015. decemberéig volt a társaság tagja, azt megelőzően az ügyvezetője is.

Hadházy szerint azt a gyanút, hogy itt egy Kósa körül kialakult pénzmosásban utazó hálózat is lehet, erősíti a cég negyedik tagjának személye, Orendi Mihály is, aki Hadházy kutatása szerint 2012 karácsonyáig tulajdonos volt az AVE PRO Kft-ben – most az Észak-Atlanti Kft tulajdonosa és vezetője –, de korábban vezető volt a Debreceni Sportcentrum Kft-ben is. Az AVE PRO-t pedig több szál köti a DVSC-hez. Orendi, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Debreceni Sportcentrum visszavonult igazgatója, Kósa korcsolyaszövetségének ügyvezető igazgatója, Kósa phjongcshangi útitársa minősített többségű befolyást biztosító szavazati joggal rendelkezik.

A közös cég a debreceni sportuszoda címére, a debreceni Zákány utca 4-be van bejegyezve. A már említett Orendi Mihályon és Fiák Blankán kívül cégjegyzésre jogosult Czakó János is, aki a Magyar Nemzet birtokába került egyik, 2015-ös irat szerint jogosultságot kapott 25 millió euró felvételére a megbízó svájci széfjéből.

Hadházy szerint „Kósa nagyon nagy bajban” van,  ez az egész nem tűnik másnak, mint egy nagy pénzmosó hálózatnak.

A 168 Óra a múlt héten számolt be arról arról, hogy Kósának és Fiáknak jelentős érdeke fűződhetett ahhoz, hogy Czeglédy Csabát mihamarabb ismét előzetes letartóztatásba helyezzék, hiszen a baloldali szombathelyi politikus üzleti és politikai értelemben is sokat tudhat. Sőt, az egész Czeglédy-ügy mögött feltűnt a miniszter bizalmasa. 

Fiák ugyanis a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉsz) elnöke, az úgynevezett „Czeglédy-károsultak” jogi képviseletét ellátó, de legalábbis erre bejelentkezett ügyvéd, akiről időközben kiderült ez-az.

Például, hogy köze lehet – tisztséget is visel – abban a cégben, amely lényegében a Human Operator Zrt. (Czeglédy büntetőeljárásban érintett cége) konkurenciája volt, most pedig helyét venné át. Fiák ugyanis igazgatósági tag a Meló-Diák iskolaszövetkezetben, amelynek mozgása kifejezetten a Czeglédy-cég ellen irányult.

A Czeglédy-ügyben csúcsra járatott propagandamédiának feltűnően előzékenyen nyilatkozó Fiák például többször közölte: elvárja, hogy Czeglédy magánvagyonából fizesse ki a diákmunkásait, azonban Czeglédy képviselői hiába keresték meg azzal, hogy kifizetnék a hatósági akció miatt fizetés nélkül maradt diákokat, Fiák azóta sem küldte át a nála jogsegélyért jelentkezett diákok ügyvédi meghatalmazását.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Arra, hogy Fiáknak miféle kapcsolatrendszere van Kósával, jellemző, hogy a miniszter felesége tavaly márciusban egy 139 millió forintnyi vagyonnal rendelkező céggel lett gazdagabb. A 2014-es alapítása óta bevétellel nem rendelkező, mégis gazdag céget Fiák adta el neki a szövetkezeti törvény megalkotása és parlamenti elfogadása környékén. Fiák ráadásul elnökségi tag a Kósa elnökölte korcsolyaszövetségben is, de bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság etikai és jogi bizottságába is. Ennek révén utazott a téli olimpiára is a miniszterrel. A cégügyben Polt Péter vezette Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította a feljelentést.

Érdekesség az is, hogy az Orbán-kormány éppen Czeglédy újbóli előzetes letartóztatásba helyezésének napján, március 5-én közölte a  saját honlapján, hogy még előző héten, azaz szerdai ülésén döntött arról, hogy meghosszabbítja a Czeglédy-ügyben károsult diákok és nyugdíjasok kárrendezési kérelmének benyújtási határidejét. A károsultak június végéig kérhetik a kárrendezést. Czeglédy és a munkatársai azt állítállítják, száz alatt lehet azoknak a száma, akik máig sem kapták meg elmaradt bérüket, egy bírósági ítéletből azonban még abszurdabb következtetés rajzolódik ki, aszerint ugyanis mindössze tizenegyen jelentkeztek ilyen igénnyel. Fiák ezzel szemben több mint ezer károsulttal harsogta tele a kormánymédiát, s ő maga fordult a kormányhoz a kéréssel, hogy legyen kártalanítás.