Nagyon szeretnék tisztára mosni Kósa Lajos nevét a 4,3 milliárd eurós botrányban

2018. március 15., 11:10

Szerző:

Kósa Lajosnak semmi köze a körülötte gyűrűző 4,3 milliárd eurós botrányhoz – kockáztatta meg a kevéssé hihető állítást Orendi Mihály a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter bizalmi embere.

Kósa Lajos a balján Orendi Mihállyal a a phjongcshangi téli olimpián
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az üzletembert – aki az ügyvezető a Kósa Lajost állítólag átverő Szabó Gábornéval közös cégben, az  Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben –  a hvg.hu-nak sikerült megszólaltatnia. Elmondta, hogy a cégbe „a saját szakállára” szállt be, mert Szabó Gáborné százmilliós északkelet-magyarországi sportfejlesztésekkel hitegette, és nem tudott arról, hogy közjegyzői okiratba foglalták, hogy anő állítólagos 4,3 milliárdos örökségét Kósa Lajos kezelheti. 

– Igaz, hogy jó viszonyban voltunk és nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, de mindent azért nem kötöttünk egymás orrára

– mondta a kapcsolatáról a miniszterrel. Többszöri kérdésre is ragaszkodott ahhoz, hogy Kósa Lajosnak semmi köze az ő belépéséhez a cégbe. Neki – fűzte hozzá – csak arról volt tudomása, hogy a Szabó Gáborné és az ügy kezdetekor, 2012-2013-ban még debreceni polgármester Kósa Lajos néha beszélt egymással, a kérdésre pedig, hogy nem tűnt-e fel, hogy a nő átveri őket, úgy válaszolt, dehogynem, csak Szabó Gáborné mindig kitalált egy új magyarázatot a 4,3 milliárd eurós örökség megérkezésére. 

– Lehet, hogy kamupapírok voltak, de amikor az emberrel ott ül szemben egy négygyerekes családanya, a kezébe nyom egy csomó ilyen, látszólag hiteles papírt, ott áll kész tervekkel, ügyvédi háttérrel és még a közjegyzői irodában is úgy fogadják, mint a királynőt, ön gyanakodott volna a helyemben?

– tette fel a költői kérdést. Elmondása szerint Szabó Gáborné részletes, látványterveket is bemutatott arról, hová milyen sportlétesítményeket – uszodát, atlétikai pályát – képzel el. Ezeket a látványterveket egy neves budapesti építészirodában készítették.

Orendi Mihály – a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Debreceni Sportcentrum visszavonult igazgatója, Kósa Lajos fémjelezte korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója, és a miniszter útitársa a phjongcshangi téli olimpiára – egyébként mostanáig nem szállt ki az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ből. Erre azzal adott magyarázatot, hogy ez a szándékában állt ugyan, de a téli olimpia és a többi teendője miatt nem tudott rá sort keríteni. 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.