Így küzdene a klímaváltozás ellen a magyar állam

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint az erdőtelepítés segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

2024. április 19., 14:51

Szerző:

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.

Tarpataki Tamás a Településfásítási program részeként a nagyközség Vízpart utcájában tartott faültetésen hangsúlyozta: a program közösségi tevékenységgé teszi a faültetést, eredményeként szebb, barátságosabb lesz az élettér, a klímavédelmi célokhoz pedig "akár egyetlen fa elültetésével is hozzá tudunk járulni". A helyettes államtitkár utalt rá, hogy az AM 2019-ben indította útjára az Országfásítási programot, amelyben támogatott módon már több mint 44 ezer hektár új erdőt telepítettek.

A 2020-ban startolt Településfásítási programban a 10 ezernél kisebb létszámú települések igényelhetnek 10-30 fát, e kezdeményezésnek köszönhetően 2 milliárd forint támogatásból 1500 településen 46 ezer sorfa elültetésére került sor az elmúlt három évben - tette hozzá.

Tarpataki Tamás kiemelte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Településfásítási programra idén 550 millió forintot költenek, 10 ezer fát osztanak szét.

Az érdeklődés intenzitását mutatja, hogy egy nap alatt 543 település pályázott támogatásért - mondta, hozzátéve: a legaktívabb vármegye Somogy volt, 48 település pályázott sikerrel.

Szajcz Adrián (Fidesz-KDNP), a Somogy vármegyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett: Somogy a vármegyék összevetésében az elsők között alkotott környezetvédelmi programot és klímastratégiát, "de ez önmagában kevés, mindenkinek van feladata, hogy Magyarország a jövőben is ugyanolyan élhető legyen, mint ma".

A somogyi települések közösen tesznek környezetük fenntartásáért - hangoztatta. Hozzátette, hogy ebben partner Magyarország kormánya, a vármegyei önkormányzat pedig ügyel arra, hogy pályázataiban a fejlesztések mellett prioritásként szerepeljen a zöld területek megtartása, bővítése.

Több millió fát ültetett idén a Pilisi Parkerdő

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket. Idén a Parkerdő életében ezen kívül nagy szerepet kapott a Városierdő-fejlesztési Program, valamint jó eredményeket mutatott az Erdőbarát Rendezvény program – olvasható a parkerdő közleményében.

Hozzátették: a Pilisi Parkerdő 2023-as évének az erdők fenntartható, természetközeli kezelésén kívül legfontosabb szakmai tartalma a három éve indított Városierdő-fejlesztési Program folyatása volt.

2022-ben 2 millió, 2023-ban 2,5 millió elültetett facsemete

A Pilisi Parkerdő 2023-ban az általa kezelt erdőkben mintegy 145 hektárt érintően végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek összesen 716 ezer db facsemetét ültettek el és 13 750 kg cser és kocsánytalan tölgy makkot vetettek. Emellett a Parkerdő az erdők természetes úton történő megújítása során az idei évben mintegy 250 hektáron több százezer természetes úton kelt tölgy és cser magonc növekedését segítette, valamint 39 hektár új erdő telepítésére is sor került, összesen 124 ezer db csemete elültetése, és 11 100 kg cser makk vetése mellett. A Pilis Parkerdő ezen felül vállalkozási tevékenység keretei között az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket, melynek mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető – olvasható a közleményben.

(Fotó: 168.hu)

 

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.