Váratlan fordulat: nőhet a nyugdíj értéke idén

A nyugdíjak alacsony ütemű növekedésé egyáltalán nem zárható ki idén.

2024. május 2., 14:40

Szerző:

Javulhat a nyugdíj reálértéke 2024-ben, legalábbis ez olvasható ki a kormány által a napokban nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramból. A kedvező hír azonban így is csak relatív, hiszen a nyugdíjak lényegesen alacsonyabb ütemben növekednek idén, mint a bérek – írja a Portfolio. 

Kedd este tette közzé a kormány a középtávú prognózisát tartalmazó konvergenciaprogramját. A dokumentumból megtudhatjuk azt is, hogy idén az infláció 4,2 százalékra mérséklődhet átlagosan a tavalyi 17 százalékról

A nyugdíjak reálértéke közel 2 százalékkal javulhat idén

A kormány ugyanis az év elején 6 százalékkal emelte a nyugdíjakat a tavaly nyáron elfogadott 2024-es költségvetésben szereplő inflációs feltételezésére építve. Az MNB a legutóbbi inflációs jelentésében 3,5-5 százalékos átlagos inflációt jelzett előre az idei évre, vagyis a jegybank számai szerint is biztosra vehető, hogy a nyugdíjak vásárlóereje javul. A jó hírt ugyanakkor árnyalja, hogy idén nem jutnak nyugdíjprémiumhoz az érintettek, mert a GDP-növekedés nem éri el a kívánt szintet.

Másrészt a bérnövekedési adatokból jól látható, hogy 2024-ben erőteljes béremelkedésben részesülnek a munkavállalók. A konvergenciaprogram 10,7 százalékos munkavállalói jövedelemnövekedést vetít előre. Vagyis a nyugdíjak bérekhez viszonyított relatív leszakadása idén tovább növekszik, hiszen a nyugdíjak emelése szigorúan az inflációhoz van kötve.

Ahogy arról beszámoltunk, idén elmarad a nyugdíjasok jutalma. Az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány. A pénzügyminiszter szerint nyugdíjprémium terén világos szabályok vannak: ha 2,5 százalék lesz a növekedés – amire számítanak – akkor idén nem lesz, mert azt csak 3,5 százalék fölött fizetnek – számolt be az RTL.

A kétezer forintos nyugdíjprémium ment a levesbe 

Maximum kétezer forint lehetett volna a nyugdíjprémium idén. Ezt a nyugdíjguru.hu számolta ki, miután 3,6 százalékos GDP-növekedéssel kalkulált a kormány. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint egyetlen vacsorára kijött volna a jutalomból, ha a várt ütemben bővült volna a gazdaság.

„A 3,6 és a 3,5 különbözete 0,1. Ezzel kell megszorozni a november nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Ha 20 ezer forintot megszorzunk egytizeddel, akkor 2 ezer forintos összegről beszélünk. Ez lenne nyugdíjprémium maximuma”  – magyarázta Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője az rtl.hu beszámolója szerint. A nyugdíjasoknak szánt prémiumra félretett 20 milliárd forintról majd később dönt a kormány.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?