Veszélybe kerülhet a nyugdíj

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.

2024. április 30., 12:53

Szerző:

Olyan mértéket ölt Magyarországon és egész Európában a társadalom elöregedése, hogy elengedhetetlenné vált a nyugdíj-rendszer átalakítása – különben kérdéses, hogy a ma dolgozók mire számíthatnak öregkorukban – írja a divany.hu. 

Az idős emberek számának növekedése egyre növekvő terheket ró a nyugdíjrendszerre – állítja a nyugdíjguru.hu. A fejlett országokban a nyugdíjkassza már jelenleg is a GDP mintegy 10 százalékát viszi el. Ahogy tovább öregedik a társadalom, ez az arány csak nőni fog. Ennek köszönhető az is, hogy a legtöbb európai államban szinte folyamatosan emelik a nyugdíjkorhatárt.

Dr. Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója szerint körülbelül másfél évtized múlva mintegy félmillióval kevesebb, a munkaerőpiacra belépő foglalkoztatottal, és több mint félmillió külföldi munkavállalóval lehet számolni – így kellene finanszírozni a mainál mintegy 200 ezerrel több nyugdíjas ellátását. Véleménye szerint ez a mai rendszerben és szinten egyszerűen nem megoldható.

Át kell alakítani az öregségi nyugdíj rendszerét

A szakértő arról is beszélt, hogy történelmi szemszögből nézve a társadalmak mortalitása roppant nagymértékben javult az elmúlt időkben. Ezer éve egy csecsemő várható élettartama átlagosan 25 év volt, 120 évvel ezelőttre ez 46 évre, mára pedig – egy fiú kisbaba esetén – 71 évre nőtt. (Lányoknál a mai adat 77 év.) Az előrejelzések szerint pár nemzedék múlva a 90-100 éves átlagos várható élettartam sem lesz elérhetetlen.

Ezzel a – nyugdíjak szempontjából is – kedvező folyamattal párhuzamosan ugyanakkor, különösen az elmúlt pár nemzedék idejében, elkezdett csökkenni a termékenység. Míg dédszüleink idejében nem ment ritkaságszámba, hogy valakinek 10-12 gyermeke is szülessen, és a nagyszüleink idejében is megszokott volt a 6-8 utód, ma már a 2 gyermek sem számít átlagosnak. Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint jelenleg 100 termékeny korú nőnek átlagosan 153 gyermeke születik – írja a szakportál.

Mindennek az a következménye, hogy folyamatosan öregedik a társadalom. Ha a 65 évesnél idősebb emberek arányát nézzük a teljes népességhez viszonyítva, azt találjuk, hogy jelenleg minden ötödik ember (pontosan 20,8 százalék) ebben az életkorban van. Az előrejelzések szerint ez az arány 2030-ra 25 százalék, 2050-re pedig már 30 százalék lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Tegnap 13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt