Tudja, mi az okoserdő? Hunyja le a szemét, és gondoljon egy összegre! Még annál is többől épül virtuális lombkoronasétány egy magyar faluban

Azt hinnénk, a lombkoronasétány-biznisz korának leáldozott. Nem így volt ezzel az a kivitelező, aki két megvalósuló projekt keretében nyolcmilliárdból épít virtuális lombkoronasétányt a 628 lelkes zalai faluba.

2024. április 2., 18:20

Szerző:

Virtuális élménnyel felturbózott lombkoronasétány épül Zala megyében – számol be róla a 444. A két beruházás összesen közel 8 milliárd forintba fog kerülni, a projekt keretében erdei szállás is épül, valamint egy bisztróval, vegyesbolttal, szabadulószobákkal, VR-mozival felturbózott üvegfalú főépület.

Épül a „Misztikus erdő”, azaz a virtuális lombkoronasétány

A projekthez már a kivitelezőket is kiválasztották két közbeszerzési eljáráson. Az egyik „Misztikus erdő” néven fut, és nettó 3,9 milliárd forintba kerül, Eszteregnye-Obornak a helyszín, míg a másik, a „Smart forest Interaktív Kaland- és Mesepark” nettó 3,8 milliárd forintból készül el, és a 628 lelkes Eszteregnyén lesz megtalálható. Az előbbit a Build It Mérnökiroda Zrt. nyerte el, egy 120 fős rendezvényhelyszín és konferenciaközpont mellett építenie kell egy lombkoronasétányt kilátókkal.

Az eszteregnyei sétány annyiból különlegesebb, hogy itt virtuális eszközökkel tervezik növelni az élményt:

„a vezetett útvonallal épített erdei bázisokon, telepítetten működnek a virtuális élményt adó eszközök. A fogadóépületet elhagyva a kilátók számát úgy meghatározva, hogy a tematikus célok megvalósíthatósága biztosított legyen".

A második ütemben egy többszintes fogadóépületet húznának fel, benne virtuális valóság univerzummal. Azt írják, az épület tetején egy 360 fokos kupola lenne, amely belső felületére vetítő rendszerrel, projektorokkal, egyedi térélményt tudna nyújtani és alkalmas lenne hologramos vetítésre is. A lap megjegyzi:

a cég korábban Tiborcz István egykori üzlettársa, Paár Attila cégével is dolgozott együtt.

A másik projekt, vagyis a „Smart Forest” (magyarul okoserdő), aminek keretében felhúznak egy üvegfalú épületet, hogy a látogatók tudják a „természet nyújtotta látványt élvezni”. 

Az épületben lesz recepció, bisztró, kávézó, virtuális látogatóterek, valamint szabadulószobák, de még vegyesbolt is. A beruházás második ütemében erdei szállásokat is kialakítanak, „egyedi, magas színvonalú, »design« erdei kabinokból”. Mint írják, összesen 30 apartman lesz, melyek legalább 4 fősek, emellett ki kell alakítani 47 parkolót és 22 kerékpártárolót is.

(Kiemelt képünk forrása: Esztergenye hivatalos Facebook oldala)

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.