Figyelem: lezárták a Rám-szakadékot!

Az elmúlt napokban történt sziklaomlás miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárta a Rám-szakadékot - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.

2024. április 24., 16:20

Szerző:

Közleményükben kiemelték: az esetben nem sérült meg senki; a közkedvelt szurdokban a cég a lezárás után geológiai és statikai vizsgálatot végeztet el. A folyamatosan növekvő látogatószám miatti terhelés, a klímaváltozás miatti aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a kőfalak állékonyságára is negatívan hat - ismertették, hozzátéve: a Rám-szakadék turisztikai jövőjét, újbóli látogathatóságát a Parkerdő szakértői vizsgálatra alapozott intézkedési tervben fogja meghatározni, addig minden erdőlátogató türelmét kérik.

A Rám-szakadék a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt Budapest-környéki erdők egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé - írták.

A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A szurdokban 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, ezért a Pilisi Parkerdő eddig is minden lehetséges csatornán és módon jelezte: a Rám-szakadékot mindenki saját felelősségére látogathatja - emlékeztettek.

A túrázóknak fontos információ, hogy a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható.

5 csodás kirándulóhely Budapest környékén

A főváros és környéke tele van gyönyörű kirándulóhellyel, melyek közül akkor is találunk megfelelőt, ha egész napos túrára vállalkozunk és akkor is, ha csak egy könnyű hétvégi séta a vágyunk.

Végre beköszöntött a tavasz, az élővilág ébredezik, az első virágok már kinyíltak és a madarak párkereső énekétől hangos a természet. Ha kissé felhős is az ég, komoly hidegre már nem kell számítanunk, ideje kirándulóhely után nézni, ehhez adunk most tippeket.

A magyar főváros és környéke több szempontból is különleges. Az egyik legszebb benne, hogy tele van jobbnál jobb kirándulóhellyel. A családbarát, néhány kilométeres sétáktól kezdve a nagyobb szintkülönbségű, hosszabb túrákig bárki megtalálhatja a megfelelőt. Budapest közelében rengeteg csodás tó van, gyönyörű erdők, a Duna is káprázatos látvány, ráadásul megannyi kiépített turista és kerékpáros útvonal van, ami minden korosztály számára garantálja a tartalmas kikapcsolódást és feltöltődét.

Budapesthez közeli kirándulóhely a Dera-szurdok

Pilisszentkereszt környékén ered és Szentendrén ömlik a Dunába a Pilis leghosszabb vízfolyása, a Dera- vagy más néven a Kovácsi-patak. Pilisszentkereszt déli határában a víz mély vájatot ásott a mészkőbe, melyet két oldalról már-már függőleges sziklafalak vesznek körbe. A szurdok alján sejtelmes, mohával fedett, óriási kődarabok fekszenek, mintha a mesebeli óriások kavicsokkal dobálóztak volna hajdanán. A kijelölt útvonal hol a szurdok egyik, hol a másik oldalán halad, számtalanszor váltakozva, de ez csak fokozza az élményt, hiszen mindannyiszor egy-egy fahídon kell keresztülmennünk. A patakvölgy romantikus-vadregényes része nem hosszú, nagyjából 1 km-es, minimális emelkedéssel.

Séta Mátyás király vadaskertjében

Aki nem bánja, ha némi emelkedőért cserébe gyönyörű, hűvös, lombos erdei kiránduláson vehet részt, annak érdemes megismernie ezt a helyet. Család - és kutyabarát környezet, pihenési, piknikezési és tűzgyújtási lehetőséggel. Futók és bringások által is kedvelt hely. Az út nagy királyunk, Mátyás vadaskertjén vezet keresztül, aki odafigyeléssel járja az erdőt, nem csak természeti szépségeket láthat, hanem a történelem nyomait is felfedezheti. Középkori falmaradványok, faragott kövek és II. világháborús sírok, lövészárkok, épületek őrzik kitartóan a múlt történetét.

Az Ördög-árok völgye

A budai hegyek két nagy tömbjét elválasztó völgy körül kijut mindenből, ami a Budai-hegységre jellemző: tömött erdők, sétányok, kilátók és sziklák szegélyezik utunkat, mely felváltva halad városi és erdei környezetben. A széttöredezett Budai-hegység kiemelt tagjainak peremén hófehér sziklabércek tornyosulnak a völgy fölé. A Tündér-sziklát ugyan csak távolról csodálhatjuk meg innen, de az Apáthy-sziklára föl is kapaszkodhatunk. A túra különleges környezetben vezet: parkerdei sétányok, sűrű és vegyes rengeteg, dolomitmeredélyek és utcák mozaikja színesíti az útvonalat. A táj szépségeit kilátótornyok és természetes kilátóhelyek is segítenek felfedezni, ráadásul végig közel maradunk a lakott területekhez, ezért bármikor lerövidíthető a kirándulás.

A Zöldmáli delta

Annak, aki nem szeretne messzire menni egy jó kirándulásért, szinte ki se kell mennie Budapestről. A Zöldmáli delta egy könnyű délutáni túraút, tele van kilátókkal, meredek sziklákkal és még barlangokban is sétálhatunk. A könnyed, hétvégi-délutáni túra a Komjádi uszoda közeléből, az Árpád fejedelem útjáról indul a Z▲ jelzésű túraútvonalon, végig azon is haladva Zöldmálon keresztül, egészen az Apáthy-szikláig. 

Zsámbéki romtemplom

A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. sz. első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romja. A templom maradványai mellett találhatók az egykori premontrei kolostor romjai, a hajdani ebédlőben kialakított kőtárban a templom történetét bemutató kiállítás és faragott kövek gyűjteménye látható. A Kőtár tetejére is érdemes felmenni a környező dombokra való kilátásért, és a jó fényképezési lehetőségekért.

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.