Novák Katalin nem csak titkárságot tart fent közpénzből, de cselédet is tart

Bár eddig csak a háromfős titkárság volt ismert, most kiderült, Novák Katalin egy házvezetőnőt is igényelt a lemondását követően.

2024. május 2., 13:44

Szerző:

Novák Katalin számára gazdasszonyt is fizet az Országgyűlés hivatala a háromfős titkárságon kívül. Persze a Novák família nyílván nem költözik le falura, csak így hívják finoman a házvezetőnőt (vagy régiesen cselédet), amit élete végéig igényelhet az Önök pénzéből – közölte bejegyzésében Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő hozzátette, ezt az információt a parlament belsős számítógépes hálózatának egy eldugott szegletében megtalálta meg.

Azt eddig is tudtuk, hogy a három titkárnőt megigényelte, de a házvezetőnőről eddig cselesen hallgattak. A minap azt válaszolta a hivatal a sajtónak, hogy házat nem igényelt Katalin asszony, de azt elfelejtették hozzátenni, hogy házvezetőnőt azt igen

– írta Hadházy Ákos, aki szerint az exelnökök juttatásairól szóló törvény erről szóló paragrafusa kétértelmű, mert értelmezhető úgy is, hogy akkor is kaphat „gazdasszonyt", ha nem igényel állami rezidenciát és a saját házában lakik. „Az intranetes honlap szerint tehát így értelmezték a dolgot. (Bár akár az is lehet, hogy a sajtó tájékoztatása után mégis igényelt házat is a fideszes fülbevalós exelnök)” – közölte a képviselő.

A bejegyzésből egyébként kiderül, hogy a politikus megnézte Novák milliárdokért felépített, szerinte rongyrázó, a Szabad György irodaházban lévő titkárságát is. Ennek során kiderült, a három titkárnőnek három különálló szobája van, pazar, országházra és Dunára néző kilátással.

„A gazdasszonynak szerencsére nincs ott irodája – neki a Novák konyhájában van a munkahelye” 

– fűzte hozzá a képviselő.

Novák belebukott egy pedofil ügybe

Novák Katalint politikai karrierje 2001 óta folyamatosan ívelt felfelé: külügyminisztériumi referensből miniszteri tanácsadó, majd kabinetfőnök, utána miniszteri biztos, illetve államtitkár lett. Ezután 2020 őszén a negyedik Orbán-kormány családokért felelős tárca nélküli miniszterévé, majd két évre rá köztársasági elnökké választották. Amibe azonban belebukott miután kiderült, elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársát. Lemondásakor Novák egyébként elmondta, azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban, a szeretetben. 

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, ami sokakban visszatetszést keltett, érthető, hogy magyarázatot várnak tőlem. (...) Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk

– fogalmazott.

A bicskei gyermekotthon egykori pedagógusának ügye egyébként megrázta szinte az egész magyar társadalmat, komoly tiltakozást váltott ki, életre hívott egy új politikai erőt, de jelentősen megrángatta a Fidesz-KDNP kormánykoalíciójának népszerűségét is. Emellett megbuktatták Varga Judit egykori igazságügyi minisztert is.

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin volt  köztársasági elnök. Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP)

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt