Kivonult a teljes ellenzék az Országgyűlésből, elmentek a Suzuki-gyárba, de nem engedték be őket

2019. február 18., 17:30

Szerző:

Tiltakozó akciót harangozott be az ellenzék az országgyűlés tavaszi ülésszakának első napjára, és meg is tették. Frakciónként vonultak ki a parlamenti ülésteremből. Amikor Kövér László megadta a szót valamelyik ellenzéki frakcióvezetőnek, beszéd helyett felállt az összes képviselő és kivonult a teremből. 

A távozók az úgynevezett Vörös Szalonba mentek, ahol közös sajtótájékoztatón jelentették be: az orbáni propagandaülés helyett valóságos kérdésekkel akarnak foglalkozni, ezért felkerekednek, és testületileg elmennek Esztergomba, a Suzuki-gyárhoz, ahol a korábbi bejelentések szerint alkalmazni akarják a rabszolgatörvényt és nemrég jogellenesen kirúgták a még csak alakulóban lévő helyi szakszervezet leendő vezetőjét.

A közös sajtótájékoztatón a DK-s Varju László elmondta, az ellenzék azt üzeni a kormánynak, a rabszolgatörvényből nem kérnek. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a rabszolgatörvény sárba tiporja a munkavállalók jogait, ellehetetleníti a szakszervezetek működését. – Nem fogjuk hagyni, hogy bárki szétszakítsa az összefogást, ami ez ellen a törvény ellen kialakult – mondta Tóth hozzátéve, ma több millió embernek kell egyik napról a másikra megélnie, ez ellen küzdenek.

Tóth az ellenzék nevében azt mondta, hogy a propagandanapon nem akarnak részt venni, ezért vonultak ki, és helyette elmennek a Suzuki gyárba, mert ami ott történik, megengedhetetlen. – A multik, köztük a Suzuki is, rengeteg támogatást kapott az országtól, cserében viszont visszaélnek a joggal, és azzal, hogy a kormány kiszolgálja a tőkét.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint ez nem a családok, hanem a rabszolgák éve. – Ezt nem vagyok hajlandók végignézni, ehhez nem vagyok hajlandók asszisztálni. Bármit tesz Orbán Viktor propagandamédiája, nem fogja tudni az ellenzéki összefogást megtörni – mondta a képviselő. 

Fotó: Szél Bernadett/Facebook

Szabó azt is elmondta, hogy a képviselők a Kunigunda utca előtt találkoznak, onnan indulnak együtt Esztergomba, ahol a Suzuki vezetésével akarnak találkozni. 

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője kifejtette, nem engedhetik meg, hogy a cégek ellehetetlenítsék a munkások érdekét védő szakszervezeteket. 

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője erősen nyitott, azt mondta, gyáva miniszterelnöknek nincs hazája. – A Fidesz elveszített félmillió szavazót. Erre ahelyett, hogy elkezdene gondolkodni a vitatott döntéseken, mint például a rabszolgatörvény, és visszavonná ezeket, nem ezt választotta, pedig demokráciában ezt kellett volna tenni... Arra kérjük, hogy vonják vissza a rabszolgatörvényt, mert ha a magyar munkavállaló az asztalra csap, nem lesz majd elég azt szajkózni, hogy Magyarország jobban teljesít.

Hadházy Ákos szerint nem elfogadható a kormány játékszabálya, ezért mennek inkább a Kunigunda utcához, mert ott is sok dolguk van. Szél Bernadett hozzátette, a propagandát folytassák csak továbbra is a négy fal között, ha az ellenzéket nem tekintik partnernek, ők inkább kimennek az emberekhez. – Ha valaki úgy gondolja, ott lenne a helyünk az ülésteremben, akkor azt üzenem, Orbán Viktornak is ott kellett volna kezdenie. Ilyen körülmények között az ellenzék azt teszi, amit tehet: ellenzéki munkát végez – zárta Szél a tájékoztatót.

Irány Esztergom

A képviselők azután együtt elindultak, hogy a Kunigunda utcában találkozzanak. Délután háromkor több ellenzéki képviselő megjelent a gyülekezőre. Szél Hadházy és Szabó és Mellár Tamás bement az épültbe, kint pedig az Echo TV stábja Jakabot  faggatta, de a jobbikosok és a két televízió között veszekedésig fajult a kérdezz-felelek, a jobbikosok egy idő után jelezték, nem akarnak nyilatkozni. A párbeszédes Tordai Bence a hvg.hu-nak azt mondta, azért a Suzuki-gyárba mennek, mert a a legdurvább jogsértést Esztergomban követték el a munkavállalók ellen.

Fél négy előtt az ellenzéki képviselők kijöttek az MTVA székházából. Papp Dániel, a hírhamisító vezérigazgató újra nem állt szóba velük, arra a kérdésre pedig, hogy az M1 beszámol-e a több mint 60 ellenzéki képviselő útjáról az esztergomi Suzuki-gyárba, nem kaptak egyértelmű választ.

Szél Bernadett tudósítása alapján 16 óra előtt meg is érkeztek a helyszínre. 

Szabó Tímea nem sokkal később azt írta Facebook-oldalán, a gyár vezetői megijedtek a közeledő ellenzéki képviselőktől, és egy behajtani tilos táblával lezárták a parkolót.

Az ellenzéki képviselők garanciát akarnak kapni, hogy a Suzuki sem él a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény gúnynéven ismert módosításának a lehetőséggel, és nem akaszt évi 400 túlórát a munkavállalói nyakába. Öt politikus  alkar bemenni, hogy erről tárgyaljon a cég vezetésével, de a Suzuki csak kettőt engedne be. A Suzuki-gyár nem közintézmény, az ellenzéki képviselők nem mehetnek be a képviselői igazolványukkal. A cég közleményt is kiadott, hogy nem alkalmazza a rabszolgatörvényt, de az ellenzéki képviselőket élénken érdekli az alakuló szakszervezet vezetőjének a kirúgása is.

Negyed hatkor az ellenzéki képviselők bementek a gyár területére, elhaladva a behajtani tilos tábla mellett, de a biztonsági őrök kiparancsolták őket a gyár területéről. Ezután eléjük állt egy kommunikációs igazgató, aki nem mutatkozott be, csak annyit mondott, hogy a cég nem vezeti be a 400 túlórát, és – ellentétben a korábbi jelzésekkel – az ellenzéki képviselőket senki nem akarja fogadni a vezetés részéről. Bár Szabó és a többiek próbáltak vitába szállni vele, a kommunikációs igazgató egyszerűen megfordult és otthagyta őket. Ezután a politikusok sajtótájékoztatót tartottak.

  • Jakab arról beszélt, hogy a Suzuki a Fidesz stratégiai partnere, és nem a magyar dolgozóké.
  • A DK-s Gréczy Zsolt rendkívül kínosnak nevezte, hogy kirúgtak egy 14 éve ott dolgozó embert.
  • Szél szerint önbeismeréssel ért fel, hogy a cég vezetése nem akarta fogadni őket, ami pedig ma történt, az a történetnek csak az eleje, nem a vége.

Ami viszont véget ért, azt a tiltakozó akció, a sajtótájékoztató után az ellenzéki képviselők elindultak hazafelé.

 

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.