Azonnal kirúgták a magyar Suzukitól a még csak alakuló szakszervezet leendő titkárát

2019. február 10. 13:03 - szerző: 168 Óra

Azonnali hatállyal elbocsátották és kitiltották az esztergomi Suzuki gyár területéről azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló alapszervezet titkára lett volna. A férfit szakszervezeti tisztségviselőként munkajogi védelem illetné, de a Suzuki még az alapszervezet megalakulásáról való hivatalos értesítés előtt elbocsátotta – írja a Mérce.

Az esztergomi Suzuki parkolójában csütörtök délután alakult meg az első, üzem területén működő érdekvédelmi szervezet, mely a Vasas alapszervezeteként működik majd. Mielőtt azonban megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatták a felettesei és azonnali hatállyal elbocsátották a gyárból.

A férfi 14 éve dolgozott a Suzukinál, a Vasasnál úgy tudják, a munkájára soha nem volt panasz, most mégis arra hivatkozva bocsátották el, hogy nem jól dogozott.

A szakszervezeti tisztségviselőket amúgy munkajogi védelem illeti meg: szakszervezeti titkárként a férfit már nem lehetett volna elbocsátani. 

Az esztergomi üzem területén eddig egyáltalán nem működött szakszervezet, egy korábbi, meghiúsult érdekvédelmi kezdeményezés kapcsán pedig felvetődött már a gyanú, hogy nyomást helyeztek a munkavállalókra, és így sikerült elfojtani a szerveződést.