5 alattomos jel, hogy inzulinrezisztenciája van

Az inzulinrezisztenciát nem mindig könnyű felismerni, ugyanis a tünetek nem feltétlenül egyértelműek. 

2024. április 26., 12:52

Szerző:

Egészen döbbenetes, de az inzulinrezisztencia gyakran tünet nélküli vagy éppen a jelek alapján az orvosok minden másra gondolnak, csak erre a sunyi betegségre nem. Éppen ezért az azonosítása igencsak nehézkes, sőt sokszor későn diagnosztizálják, amikor már kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Jó hír viszont, hogy az inzulinrezisztencia kezelhető, sőt akár vissza is fordítha, már amennyiben időben felismerik. Ehhez azonban nem árt tudni, hogy melyek azok az alattomos tünetek, amik erre az állapotra utalhatnak. Összeállításunkban most ezeket szedtük össze. 

Bőrelváltozások 

A bőr különféle elváltozásai sok mindenre utalhatnak, de inzulinrezisztenciát is jelezhetnek. Egyesknél sötét foltok jelennek meg a test különböző területein, különösen a nyakon vagy a hónaljon, a szakértők szerint pedig az elváltozást a túlzott inzulintermelés okozza. Amennyiben ilyet tapsztalt mindenképpen forduljon orvoshoz, még, ha nem is inzulinrezisztenciáról van szó, akkor is jó lenne tudni, mi áll az elváltozások hátterében. 

Megmagyarázhatatlan hízás 

Egy 2019-es tanulmány szerint az ok nélküli hízás az inzulinrezisztencia egyik jele lehet, különösen akkor, ha ez megnövekedett hasi zsírpárnák megjelenésével is összekapcsolható. Érdekesség egyébként, hogy a hízás miatt is kialakulhat az inzulinrezisztens állapot, de maga a betegség is vezethet súlygyarapodáshoz, olvasható az EatingWell oldalán. 

Agyköd 

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara. Egy olyan állapot, amikor a sejtek nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, mivel az inzulin csak gyengén képes kapcsolódni a sejtek felszínén található inzulin-receptorokhoz. Emiatt azonban a sejtek, beleértve az agyat is nem juthat megfelelő energiához, így alakulhat ki az úgynevezett agyköd érzése. Egyes kutatások szerint egyébként, aki inzulinrezisztenciában szenved, annak rosszabb a kognitív teljesítménye, a betegség rádásul károsíthatja a mentális állapotot is. 

Állandó éhség 

Inzulinrezisztencia esetén gyakori éhségérzetet tapasztalhat. Ennek oka, hogy az állapot magas vércukorszintet eredményez, aminek az egyik tünete a fokozott éhségérzet. 

Alacsony energiaszint 

Mivel a sejtek nem kapják meg a szükséges energiát a glüközból, ön folyamatosan fáradtnak, levertnek, enerváltnak érezheti magát. Fontos megjegyezni, hogy ezt sok más egészségügyi állapot is okozhatja, éppen ezért, ha tartós fáradsággal küzd, mindenképpen beszéljen az orvosával. 

 (Fotó: Freepik) 

12:18

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.