Itt a válasz: ezért jelentkezik a fejfájás mindennap ugyanabban az időpontban

A mindennap, ugyanabban az időben visszatérő fejfájás szoros kapcsolatban állhat az alvási ritmussal. 

2024. május 6., 10:09

Szerző:

Legalábbis erre a következtetésre jutottak a kutatók, amikor a szervezt cirkadián ritmusa és a fejfájás két típusa – a migrén és a cluster fejfájás – közti kapcsolatot vizsgálták. 

Összefüggés

A Neurology folyóiratban megjelent kutatás adatai szerint, a szakemberek elemzték az összes rendelkezésre álló tanulmányt, amelyek a cluster fejfájás és a migrén időzítésével kapcsolatosak, valamint azokat is górcső alá vették, ahol összefüggésbe hozták a fejfájást a két alvást befolyásoló hormonnal, a kortizollal és a melatoninnal. A kutatók ezek alapján azt találták, hogy a résztvevők 71 százaléka tapasztalt visszatérő cluster fejfájást az késő éjszakai órákba vagy kora reggel, ami arra utal, hogy a ez a reakció a test belső órájához kapcsolódhat. 

Kortizol, melatonin 

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy az alvásnak mégis mi köze van a fejfájáshoz, de természetesen a tanulmány erre is választ adt. A kutatás kimuatta ugyanis, akiknél rendszeresen jelentkezik éjszaka vagy kora reggel fejfájás, azoknál magasabb a kortizol és alacsonyabb a melatonin szint, ami megzavarhatja az alvási ütemtervet, végső soron pedig nappali álmossághoz vezethet, fejfájást válthat kit.

Életmódváltás

Éppen ezért, ha mindennap ugyanabban az időben fáj a feje, akkor célszerű lehet néhány életmódbeli változást eszközölni: fontos lehet odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitelére, a testmozgásra, na és persze az alvás ütemezésére. A szakértők szerint a fejfájsi epizódok megelőzésében sokat segíthet, ha átlagban mindig ugyanakkor fekszik le és ébred fel, valamint lényeges, hogy egy egészséges felnőtt embernek mindennap 7-9 óra alvásra lenne szüksége ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön. Ezen túlmenően a fejfájásokat csökkentheti a képernyő idők, főleg a lefekvés előtti képernyő idők minimalizálása is. 

További kutatások

A szakértők egyébként teljesen még mindig nem értik, hogy az alvási ciklusok megzavarása hogyan befolyásolja az egészséget, éppen ezért további kutatásokat szorgalmaznak a cirkadián rendszert célzó lehetséges kezelésekkel kapcsolatban. 

(Forrás: Verywell Health, Fotó: Freepik)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.