Orosz nukleáris fegyvereket telepítenek Belarusz ukrán határára

Sajtóértesülések szerint az orosz-ukrán háború kirobbanása óta számos orosz nukleáris fegyvert telepítettek Belarusz és Ukrajna határára.

2024. április 26., 09:42

Szerző:

Orosz nukleáris fegyvereket telepítene – vagy már telepített is – Alekszandr Lukasenka belarusz elnök az ország Ukrajnával közös határszakaszához, írja a Reuters alapján a 444.hu. Értesülések szerint Belaruszba az orosz-ukrán háború kirobbanása óta számos orosz atomfegyvert telepítettek, az elnök rendre arra hivatkozik, hogy a Nyugat bele akarja sodorni egy háborúba.

A belarusz elnök a Fehérorosz Népi Kongresszus szerda óta tartó alkotmányos ülésén szólalt fel azzal az indokkal, hogy országa komoly belső és külső fenyegetésekkel néz szembe. Ezért lehetővé kell tennie, hogy Oroszország több tucat taktikai nukleáris fegyvert telepítsen a területén egy, az ország nyugati részén, az ukrán határhoz közeli körzet kisajátításával.

Ivan Tertel, a belarusz KGB vezetője ugyanezen a konferencián beszélt egy állítólagos sikeresen meghiúsított litván dróntámadásról Minszk ellen – a NATO-tagország ezt tagadta –, és arról, hogy az ország folyamatos fegyvercsempészi kísérleteknek és terrorveszélynek van kitéve Ukrajnából. Lukasenka szerint az ország ukrajnai határánál meglehetősen magas a katonai incidensek kockázata, de másik nyugati szomszédjának, a szintén NATO-tag Lengyelországnak


nem kell agresszív lépésekre számítania Minszktől.


Az orosz TASS hírügynökség már úgy hozta le a hírt, hogy Lukasenka szerint több tucat nukleáris fegyvert telepítettek Belaruszba egy Putyinnal közös tavalyi megállapodás értelmében. A belarusz ellenzék – aminek vezetői vagy börtönbüntetésüket töltik, vagy külföldre menekültek – szerint Lukasenka vádjai nevetségesek.

A Népi Kongresszus célja az ország nemzetbiztonsági koncepciójának és katonai doktrínájának jóváhagyása. Az elnököt pár napja választották meg az összbelarusz népgyűlés elnökévé – amin természetesen egyedüli jelöltként indult. A belarusz diktátor nemrég népe nevében gratulált Sulyok Tamás köztársasági elnök megválasztásához is.

(Kiemelt képünk: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenko találkozik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének legújabb tagjaival, Oleg Novickij Roszkoszmosz űrhajóssal és Marina Vasziljevszkaja fehérorosz űrhajósnővel (mindketten nem a képen) a moszkvai Kremlben 2024. április 12-én. Fotó: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).