Erre figyeljen időskorban, ha fogyni akar

Bár idősebb korban rendkívül nehéz feladatnak tűnik fogyni, a felszaladt kilókat egyáltalán nem nehéz leadni. Soha nem szabad kétségbe esni, hiszen van megoldás. Csupán tisztában kell lennünk azzal, hogy mi állhat a súlyproblémáink hátterében.

2024. április 30., 10:37

Szerző:

Noha az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válik megszabadulni a fölös kilóktól, egyáltalán nem könnyű fogyni. Semmi esetre sem szabad azonban kétségbe esni, hiszen van megoldás – írja a stuttgarter-zeitung.de. A portál szerint a súlyproblémák hátterében a hormonháztartásunk működésének megváltozása áll, ami lassítja az anyagcserét. Tudjuk, hogy a fogyás érdekében a szervezetnek több energiát kell elégetni, mint amennyit magunkhoz veszünk, és minél idősebbek leszünk, annál kevesebb kalóriára lesz szükségünk. Ez azonban nem csak megnehezíti a fogyást, hanem speciális egészségügyi követelményeket is jelent az időskori fogyókúra során.

Erre kell figyelni, hogy idős korban is könnyű legyen fogyni

Ha azonban változtatunk néhány szokásunkon, akkor idősebb korban is egészséges keretek között adhatjuk le a plusz kilókat. A fogyás hatására pedig nem csak az életminőség javul, hanem enyhülnek a panaszaink, és további betegségeket is megelőzhetünk a segítségével.

Aki fogyni kíván, annak azonban mindenképpen érdemes konzultálnia a kezelőrvosával, azaz meg kell osztania vele a fogyási tervet. Az olyan korábbi problémák, mint például a cukor-, a szív- és érrendszeri betegségek miatt ugyanis mindig egyénre szabottan kell kialakítani a súlycsökkentő programot.

Emellett fontos azt is szem előtt tartani, hogy a fogyás elsősorban diétával kezdődik és nem a koplalással. Az időskori fogyókúra során fellépő hiánytünetek megelőzésének érdekében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, ezért az étrend nagy részét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitenniük. 

Emellett gondoljuk át azt is, hogy mekkora adagokat eszünk. Az adott étel mennyire zsíros és cukros, valamint hogy mennyit nassolunk egy nap. Amennyiben ugyanis megfigyeljük egészségtelen étkezési szokásainkat, úgy könnyebben felismerhetjük, miért nem tudunk fogyni. Ha például két étkezés között nem telik el 3-4 óra, akkor az anyagcsere nem tud hatékonyan működni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fogyás nem áldozatvállalás, tehát élveznünk kell a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és annak pozitív hatásait.

Idősebb korban az is fontos, hogy ne folytassunk radikális diétát. Az alacsonyabb kalóriaszükséglet és az időskori fogyás nehézségeinek fő oka a lelassult anyagcsere. A túl nagy kalóriadeficit – az energiaszükségletnél alacsonyabb a kalóriabevitel – hatására a szervezet még jobban lelassítja az anyagcserét, és néhány hét múlva a kalóriaszükséglet tovább csökken. Így hosszú távon még problémásabb lesz a fogyás, ami után gyakori a jojóeffektus.

Végül egy diéta során kiemelkedően fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a motivációnkat arra, hogy kövessük a terveinket. Az egészséges táplálkozás ugyanis számos panaszon javíthat, ezért érdemes mindig a célunkra koncentrálnunk az új, jobb életminőség eléréséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock/VGstockstudio)