Ilyen természetes házi kevertekkel vehetjük fel a kesztyűt a lisztharmat ellen

A lisztharmat elleni növényvédelemben nagy szerepe van a megelőzésnek, de ha már megjelent a növényeken ezekkel a módszerekkel szabadulhat meg tőle. 

2024. április 30., 11:34

Szerző:

A lisztharmat egy gombák által okozott növénybetegség. Jellemző tünete, hogy az Erysiphales családjába tartozó lisztharmat gombák a növény teljes felületét fehér (ritkán rózsaszínes vagy barna) penészszövedékkel vonják be, mintha a növény liszttel lenne beszórva. A gombák egész életüket az élő, zöld növényi részeken élik le – írja a Wikipédia

A lisztharmat ritkán öli meg a növényt. A gomba nem szép látvány, ráadásul gyengíti is a növényt azáltal, hogy kivonja a tápanyagokat a levelekből, és gátolja a fotoszintézist, aminek eredményeképpen a levél kevesebb táplálékot termel – írja a Kertikalauz. A spórák a levegőben terjednek, nem nagyon tudjuk megakadályozni, hogy a kertünkbe kerüljenek. Amikor a gombaspórák a levélre hullanak, tápcsöveket hoznak létre, amelyeket a levélbe fúrnak. A gomba ezután ezeken keresztül vonja ki a táplálékot a növényből. Magas páratartalom esetén a gombák terjeszkednek, növekednek, alacsony páratartalom mellett pedig a spóráikat szórják szét.

Környezetbarát megoldás lehet a lisztharmat ellen a tejes permet

A tejes permet megelőzésre és kontrollásásra is alkalmas. Akinek kevesebb permetre van szüksége, az 1 rész tej, 3 rész víz arányt megtartva készíthet permetlevet akár egy pohár segítségével is. Ezután 10 naponta permetezzünk vele megelőzés céljából. Konyhakertben paradicsomon, uborkán és egyéb kabakos termésűeken igen hatékony.

Szódabikarbónás permet lisztharmat ellen

Jó megoldás lehet a lisztharmat ellen a szódabikarbóna vagy kálium-bikarbonát, mely semlegesíti a savas közeget, amit a lisztharmat kedvel. A receptben szereplő olaj segíti a tapadást, míg a hozzáadott mosogatószer segíti a permetlében az olaj eloszlását. Íme az összetevők: 1 liter víz, 2 kávéskanál szódabikarbóna vagy kálium-bikarbonát, 2 kávéskanál növényi olaj és 3-4 csepp mosogatószer

Mezei zsurló főzet lisztharmat ellen

A lisztharmat ellen felvehetjük a versenyt egy mezei zsurlóból készített főzettel is, melyhez a növény tiszta, szárított szárát és levelét használjuk. A szárított zsurlót 30 percig áztatjuk a vízben, majd 45 percig lassú tűzön forraljuk. Lehűtjük, és átszűrjük. Tízszeres hígításban alkalmazzuk, azaz 1 rész főzethez 9 rész vizet adunk. Az oldatot 24 órán belül fel kell használni.

Összetevők: 20 g szárított mezei zsurló (málna, eper, burgonya esetén 22,5 g) és 1 liter víz (esővíz a legjobb)

Fűzfakéreggel a lisztharmat ellen

Gyógynövényboltban könnyedén beszerezhető alapanyag a fűzfakéreg, mely szintén hatékony a lisztharmattal szemben. A belőle készült főzet elkészítése igen egyszerű: kezdjük el felmelegíteni a vizet, amibe mielőtt az forrásnak indul, tegyük bele a fűzfakérget. Főzzük 2 órán át lassú tűzön, majd hűtsük le és szűrjük át, majd higítsuk azt 1 rész főzet/2 rész víz arányban. Amire érdemes figyelni, hogy az elkészített főzetet 24 órán belül ki kell juttatni, a tárolás során kialakuló mikrobák okozta szennyeződés elkerülése érdekében.

Összetevők: 20 g szárított fűzfakéreg (Salix cortex), 3 liter víz (esővíz a legjobb) és 1 kávéskanál citromlé. 

A főzet alkalmas gyümölcsfák tavaszi kezelésére 

  • őszibarackfák (Prunus persica) pl. Taphrina deformans ellen
  • almafák (dísz-, vagy házi alma (Malus pumila, Malus domestica)) varasodást okozó gomba és lisztharmat ellen.
  • borszőlő (Vitis vinifera) kezelésére: peronoszpóra és lisztharmat ellen.

Alkalmazása tavasszal, tavasztól nyárig ajánlott és összesen 2-6 alkalommal lehet alkalmazni a növényekre, a kezelések között 7 napos szünetet tartva. A fűzfakéregfőzet 25°C alatt alkalmazható, legjobb hatás elérése érdekében párás időben javasolt kijuttatni, egészségügyi várakozási idő nincs.

Csalánlével a lisztharmat ellen

A csalánlé igen sokoldalú szer, ezért is szeretik a biokertészek. Alapvetően egy gombaölő és rovarölő hatású permetlé, de használatával visszaszoríthatjuk a gombás fertőzéseket, gyéríthetjük vele a levéltetveket és az atkákat is. Ezenkívül hasznos levéltrágya, ami nemcsak permetezve, de belocsolva is jó tápanyagforrás a növényeinknek.

(Kiemelt képünkön: Lisztharmat egy rózsabokron egy üvegházban. Fotó: Annie & Jean-Claude Malausa / Biosphoto / Biosphoto via AFP)