Gulyás Gergely: A magyar kormány nem kér más szennyeséből

2019. július 18., 13:53

Szerző:

A magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll, és nem kér más szennyeséből. Ezért a jövőben a magyar hatóságok nem fogják engedélyezni a szennyvíziszap külföldről történő behozatalát – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a 139. Kormányinfón.

Azt is közölte, hogy július 15-ig 2400-an igényeltek babaváró támogatást, a nagycsaládok autóvásárlási támogatására 5700 kérelmet nyújtottak be, a jelzáloghitel elengedését pedig július 10-ig 703-an kérték.

A múlt héten elfogadott költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az a biztonságot és a növekedést szolgálja, és ez a költségvetés tartalmazza az eddigi legszigorúbb hiánycélt. Eszerint a családokra 224 milliárd, az egészségügyre 184 milliárd, a nyugdíjakra 136 milliárd, az oktatásra 60 milliárd és a biztonságra 174 milliárd forinttal költ többet jövőre az ország.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közölte, hogy nincs a kormány ellenére, hogy klímacélokat tűzzenek ki 2050-re, de ahhoz hatástanulmányok és tervek kellenek az EU részéről. 2030-ra el fogjuk érni, hogy a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsátás-mentes lesz.

Kijelentette, hogy örülnek Ursula von der Leyen megválasztásának, van bizalom az irányában, amely egy megelőlegezett bizalmat jelent. A magyar kormány és a kormánypárt képviselőinek támogatása nélkül nem választották volna meg a német politikust az Európai Bizottság új elnökének. Véleménye szerint Európa nincs jó állapotban, ezért nehéz feladata lesz az új elnöknek, akinek ki kell javítania elődei hibáit, például a migráció ügyében. Azt várják tőle, hogy forrást is biztosít az uniós határokat védő országoknak. Véleménye szerint a német politikus elszánt ellenfele lesz azoknak, akik gyengítik az európai értékeket.

A köztelevízió érdeklődésére Gulyás Gergely élesen bírálta a Momentumot és a DK-t, amiért az Európai Parlamentben nem támogatták a fideszes jelölteket.

Az atv.hu megkérdezte a minisztert arról, hogy hazaárulónak tartja-e azokat az ellenzéki képviselőket, akik nem szavazták meg a Fidesz jelöltjeit, de Gulyás Gergely tartózkodott a választól. Azt viszont megjegyezte, hogy ami egy sör mellett akár egyértelműnek is látszódhat, nem biztos, hogy egy Kormányinfón kimondható.

Azt nem tudta még megmondani Gulyás Gergely, hogy hol nyaral idén. Az atv.hu azt kérdezte Gulyás Gergelytől és Hollik István kormányszóvivőtől, hogy Varga Mihály tanácsának megfelelően itthon töltik-e nyaralásukat. Hollik Istvánék nem mennek most sehova nyaralni, mert augusztusra várják harmadik gyermeküket.

Kormányinfó Kormányinfó
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vlagyimir Putyin őszi látogatását a miniszter nem erősítette meg, szerinte ez a külügyi tárca feladata.

Nem tervez a kormány minisztercseréket, az igazságügyi minisztérium élén azért történt változás, mert Trócsányi László EP-képviselő lett.

Az RTL Klub azt kérdezte, hogy a bűnszervezet most megváltoztatott törvényi definíciója kedvezően érintheti-e Simonka György fideszes képviselő folyamatban lévő büntetőügyét. Gulyás Gergely az ártatlanság vélelmének hangoztatása mellett azt felelte, hogy ebben az esetben a vád elég súlyos ahhoz, hogy a módosítás érdemben ne befolyásolja az ügyet.

A karcagi rendőrkapitányról megjelent hangfelvételről Gulyás Gergely elmondta, hogy ha az információ igaz, akkor az büntetőjogi kérdés, és senki nem állhat a törvények fölött, mindig is ezt képviselték.

A Magyar Hírlap érdeklődésére közölte, hogy 2021-ben megnyit a felújított Operaház, a Sorsok Háza ügyében azonban nincs új fejlemény.

Felháborítónak tartja, hogy bestiális bűncselekmények elkövetőit (Cozma-gyilkosság, olaszliszkai lincselés) a büntetésük letelte előtt kiengedik, de a bíróságok függetlenek, így nem tudják őket befolyásolni.

(A Magyar Hang, Infostart, MTI nyomán.)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.