Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja

2019. július 15., 11:07

Szerző:

Ma hajnalban négy órakor feltételesen, de elhagyhatta a börtönt az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső – írja a Blikk.

A lap beszámolója szerint a férfi a kabátja mögé bújva sietett rokonai autójához, újságírói kérdésekre nem válaszolt. H. Dezsőt a sajtó mellett a Mi Hazánk is várta a börtön előtt.

A Szegedi Törvényszék júniusban másodfokon arról döntött, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben kifogástalan magatartást tanúsító elítélttel szemben a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése mellett is elérhetőek a büntetés céljai. Ezzel helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely a feltételes szabadság próbaidejének tartamára elrendelte az elítélt pártfogó felügyeletét.

Ifjabb H. Dezsőt a Debreceni Ítélőtábla 2009 novemberében jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítélte az olaszliszkai emberölési ügy elsőrendű vádlottjaként. A bíróság három másik vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt.

Szögi Lajos emlékműve Olaszliszkán
Fotó: Fotó: Wikimedia Commons / Derzsi Elekes Andor

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezés szerint autójával elsodort egy kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. A pedagógus kiszállt, hogy megnézze, minden rendben van-e. Miután visszaült a kocsiba, a lány bátyja, ifjabb H. Dezső az autó motorháztetejére ugrott, és bezúzta a szélvédőt. Lánya, Szögi Emese később a bíróságon elmondta, hogy apja ki akart szállni, de ketten odarohantak, ütni kezdték az autó üvegeit, és kicibálták a volán mögül.

A kocsihoz aztán egyre többen jöttek, felnőttek és gyerekek együtt ütötték Szögi Lajost, miközben két lánya az autó hátsó üléséről nézte, mi történik. Emese húgát ölelte, hogy Zsófi minél kevesebbet lásson, aztán próbált segítséget kérni, de ifjabb H. Dezső azt üvöltötte neki, ha nem tetszik, megerőszakolják és megverik őket.

A 14 éves lány csak azután mert kiszállni az autóból, miután már többen otthagyták haldokló édesapját. Hiába kérte, hogy hívjanak mentőt hozzá, nem segítettek nekik. A lány ezután húgával együtt Vámosújfalu irányába kezdett futni. Útközben egy autós állt meg mellettük, végül ő hívta a rendőröket és a mentőket, akik már nem tudták megmenteni a tanár életét.

Az ügyészség nyolc embert, köztük az elsodort kislány édesanyját és két fiatalkorú férfit vádolt meg a brutális gyilkossággal.

(Az Index nyomán)

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.