Nem túl ritka: két különböző rák egy időben is megtámadhatja a szervezetet

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

2024. május 1., 11:14

Szerző:

Jennifer Schmid megtudta, hogy hasnyálmirigyrákja van és műtétre lesz szüksége a hasnyálmirigy, a gyomra és a belek egy részének eltávolításához. Schmid onkológusa azt javasolta neki, hogy végezzen CT-vizsgálatot, hogy ellenőrizze, nincs-e rák bárhol máshol a testében. Az orvosok így találták meg a foltot a tüdején. Kiderült, hogy a tüdejében nem áttét volt, hanem két különböző korai stádiumú rákja volt: tüdőrák és hasnyálmirigyrák – számol be a ritka esetről a Webbeteg.

Bár ritka esetnek tűnhet a kétszeri villámcsapás, nem túl ritka, hogy egy személy két elsődleges rákos megbetegedésben szenved – akár egyszerre is.

A kutatók becslése szerint körülbelül 20 daganatos ember közül 1-nél van egy másik, különálló tumor. Az „egy időt” úgy definiálják, hogy a két daganat egymástól kevesebb mint 6 hónapon belül fordul elő. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

Kik az érintettek a többszörös rák megjelenése szempontjából?


Bárki, akinek bármilyen típusú rákja volt, kaphat egy második rákot is. De a kutatások szerint főként azok vannak kitéve a második rák kialakulásának, akiknek hólyagrákja vagy non-Hodgkin limfómája volt. A leggyakoribb második elsődleges rák a tüdőrák – írja a lap.

Számos oka van annak, hogy egy személy élete során két különálló elsődleges rákban szenved.

Véletlen. Bárkinél fennáll a rák kialakulásának kockázata, bármikor. Életre szóló kockázata van például a tüdőráknak, és külön kockázata van például a vastag- és végbélráknak. Tehát bár kevésbé gyakori, lehetséges, hogy valaki mindkettőt megkapja.


Genetika. A beteg a szüleitől örökölhet olyan géneket, amelyek növelik bizonyos rákbetegségek kockázatát. Például a BRCA1 és BRCA2 gének mutációi, amelyeket egy szülőktől örököltek, növelik a mellrák (valamint a petefészek- és hasnyálmirigyrák) kockázatát. Olyan gént is örökölhet, amely növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. Ezt a genetikai hajlamot Lynch-szindrómának nevezik.


Gyakori kockázati tényezők. Sok olyan tényező van, amely növeli a rákok kockázatát. A dohányzás például legalább 14 különböző típusú rákot okoz.

Az elhízás, az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás mind-mind számos különböző ráktípus kockázati tényezői. A környezetben lévő káros anyagok kitettsége egynél több ráktípus kockázatát is növelheti.


Korábbi rákkezelés. Az egyik rák esetében a sugár- és kemoterápia növelheti egy másik rák kockázatát is.

Ha egyszerre két különböző rák jelentkezik, az orvosoknak döntést kell hozniuk arról, hogy melyik rákot kell először kezelniük. Ritka, hogy a két rák olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek alapján ugyanazt a célzott gyógyszert vagy kemoterápiát alkalmaznák.

Két egyidejű, elsődleges rák esetében előbb vagy az életet leginkább veszélyeztető rákot kell kezelni, vagy néha az a legjobb, ha először a legkönnyebben kezelhetőt kezelik. Az onkológusok hajlamosak bizonyos ráktípusokra specializálódni, ezért ha egynél több ráktípussal találkoznak, érdemes egy onkológuscsoportot segítségül hívni, hogy meghatározzák, melyik rákot kell először kezelni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. május 20., 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?