Debrecenben is megszavazták a maguk Soros-határozatát, megfélemlítenék a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott civil központ létrehozóit

2018. január 26., 08:21

Szerző:

Tavaly év végén volt arra némi remény, hogy a józan ész erősebb a gyűlöletkampánynál, s a debreceni közgyűlés bebizonyítja: „nem strómanja senkinek”, de tegnap Debrecen önkormányzata mégis elfogadott egy a pécsihez hasonló határozatot a város civil szervezetei ellen – ezzel a szöveggel hívta fel a figyelmet a pécsi Emberség Erejével Alapítvány arra, hogy az „ő sorsukra" jutott a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete, hiszen a dél-dunántúli civil központot üzemeltetők után a debreceni, hajdú-bihari segítségcentrum is „nem kívánatos" lett a fideszes városvezetés számára.

Papp László fideszes polgármester javaslatára valóban elfogadta csütörtökön a kormánypárti többségű debreceni közgyűlés azt a határozati javaslatot, mely a Megyei Jogú Városok felívását indoklásként használva lényegében nem kívánatosnak nevezi a városban azokat, akik évek,évtizedek óta segítik a debreceni rászorulókat, csak épp most Soros György hozzájárulását is felhasználhatják ehhez. (Ez volt az a közgyűlés, ahol a DK-s Varga László alufóliasisakban gúnyolta a mesterségesen gerjesztett hisztériát.)

A debreceni Soros-ellenes határozat – az előterjesztést január 25-én fogadták el

A pécsi Emberség Erejével is a józan észt hiányolja, ugyanakkor saját tapasztalatai nyomán azt írták: „A határozat puszta léte ugyan fenyegető, s szomorú is, hogy megtörténhet ilyesmi egy európai városban 2018-ban, de (saját példánkon tapasztalva) szerencsére hatástalan. Lehet, hogy egy-egy embert elbizonytalanít, de tíz másikat megerősít abban, hogy ki kell állni a jó ügy, az emberi alapértékek és társadalmi igazságok mellett. Hajrá Debrecen!" – fogalmaztak.

Megírtuk: „Magunk akarunk dönteni, nem kérünk Sorosból, nem kérünk a békétlenségből” – adta címnek a pécsi Fidesz–KDNP-frakció az Emberség Erejével Alapítványt vegzáló, végső soron a városból száműzni akaró előterjesztésnek, amit még december közepén meg is szavaztatott a fideszes Páva Zsolt polgármester a szintén kormánypárti pécsi közgyűlési többséggel.

Noha a debreceni határozat ilyenre nem tér ki, a pécsiben az is világosan szerepelt: „Felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában.”

A határozat elfogadása után az Emberség Erejével korábbi partnere, a tervezett segítségközpont – ahol a 168 Óra már november járt – helyiségét biztosító étterem elállt a megállapodástól, így a civileknek új helyszínt kellett találniuk. szerencsére – mint szintén megírtuk – a pécsiekben a városvezetéssel szemben maradt még emberség

Mindezek után rontott rá a debreceni központot szervező Alternatív Közösségek Egyesületére a fideszes városvezetés Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, helyi parlamenti képviselő (és képviselőjelölt) erősítésével. Noha a határozat elfogadása idáig váratott magára, úgy tűnik nem tudott győzedelmeskedni a racionalitás a választási kampány felett. 

Aki éhes, annak enni adnak, s ehhez hasonló „bűnös dolgokat" cselekszenek a most ismét megtámadott civilek, akiknek munkájáról saját Facebook-oldaluk nyújthat hiteles képet:

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.