Páva Zsolt félreteszi a rászoruló pécsiek érdekeit az Orbán-kormány kedvéért, sorosozva száműznék a városból a szegényeket segítő alapítványt

„Magunk akarunk dönteni, nem kérünk Sorosból, nem kérünk a békétlenségből” – adta címnek a pécsi Fidesz–KDNP-frakció az Emberség Erejével Alapítványt vegzáló, végső soron a városból száműzni akaró előterjesztésnek. A holnapi közgyűlésen meg is szavaznák a határozatot.

2017. december 13., 16:51

Szerző:

Noha a pécsi önkormányzat honlapján egyelőre nem nyilvános, a 168 Óra birtokába jutott az a 02-2/746-2/2017 iktatószámú előterjesztés, amellyel Páva Zsolt fideszes polgármester aláírásával a helyi Fidesz–KDNP-frakció el szeretné marasztalni, majd lényegében száműzni a városból az Emberség Erejével Alapítványt, amely – mint megírtuk – civil közösségi és emberi jogi projektekre mintegy négyszázezer dollárt oszt szét a közeljövőben. A Soros György által alapított és támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány magyarországi szervezete ugyanis két vidéki közösségi központtal kétszer ötszázezer dollárt osztott ki idei őszi pályázati körében. A dél-dunántúli központot és közösségi teret az Emberség Erejével alapítvány hozhatja létre, amelynek tevékenységéről bővebben is beszámoltunk.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A pécsi Fidesz–KDNP azonban beleállt a kormánypropagandába, és fikarcnyit sem törődve azzal, hogy az Emberség Erejével valójában mit tesz a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű pécsiekért, inkább Orbán Viktor hatalmi érdekeit, valamint a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs utasításait követi.

Ennek nyomán a holnapi pécsi képviselő-testületi ülésen tárgyalják, majd szavaznak a nyilatkozatról, amelyet előterjesztőként a kormánypárti frakció jegyez, ám maga Páva Zsolt – sokak szerint bukott és gyámság alá vett – polgármester az előadója.

 

Kitiltaná a civileket, nem adna nekik helyiséget a pécsi Fidesz

A szöveg úgy szól: „Mi, pécsiek, megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat. Mindezt annak érdekében, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely – a magyarok akaratával ellentétesen – migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek betelepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre. Mi, pécsiek, nem kérünk ebből.”

Az előterjesztés azt is állítja: „Akaratunkat népszavazáson és nemzeti konzultáción egyaránt kinyilvánítottuk. Utóbbi eredménye ugyan még néhány napig nem lesz ismert, de bizonyosak vagyunk a pécsiek szilárd véleményében, amely kiáll a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett. Szemben azokkal, akik Soros György félelmetes és veszélyes tervét támogatják idehaza és az Európai Unió testületeiben. Éppen ezért elutasítjuk Soros György iroda- és kampányközpontnyitási tervét.”

Végezetül a pécsi Fidesz–KDNP azt kívánja határozatként elfogadni, hogy:

„Felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában.”

Megírtuk, hogy miután a helyi Fidesz–KDNP egyszer már megfenyegette, az Emberség Erejével Alapítvány teázni hívta Páva Zsoltot. „Mi itt az Emberség Erejével Alapítványnál úgy véljük, a legegyszerűbb módja a félreértések tisztázásának, ha a saját szemével győződik meg arról, hogy a félelmei mennyire alaptalanok, ezért ma reggel meghívtuk [Páva Zsoltot] hozzánk egy nyílt és őszinte beszélgetésre leendő irodánkba, hogy némi kávé vagy tea mellett személyesen is megismerhessen minket, és meggyőződhessen szándékaink tisztaságáról” – közölték. A szervezet vezetője ugyan azonnal tudatta, hogy már csak törvényileg sem tehetik, hogy politikai tevékenységet folytassanak, ennek megfelelően Páva Zsolt pécsi polgármester azonnal elrohant a Rádió 1-hez, és elmondta, hogy a pénzből Soros a pécsi választási kampányba próbál beavatkozni, illetve a pénzből egy olyan központ jön majd létre a városban, amelyben a Soros-terv megvalósításáért dolgoznak.

Holnap ezt önkormányzati határozatba is foglalhatják, noha a tiltakozó nyilatkozat sem közjogilag, sem alkotmányosságilag nem értelmezhető, célja így kizárólag a megfélemlítés lehet.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.