Az ELTE 316 oktatója és diákja is elítéli a Figyelő listáját

2018. április 17., 13:53

Szerző: Bíró Veronika

Az ELTE közössége is reagált a Figyelő múlt heti cikkére, amiben a nem létező „Soros-zsoldosokat” listázták. Az egyetem 316 oktatója és diákja írta alá a szolidaritási nyilatkozatot, amiben elítélik a listázást.

Schmidt Mária hetilapja magánszemélyekről, civilekről, újságírókról és oktatókról állította azt, hogy Soros György fizetett zsoldosai. Listájukra több éve elhunyt személyeket is felvettek, de helyett kapott rajta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is.

Az ELTE közössége szolidaritási nyilatkozatát a Facebook-on tette közzé az aláírók névsorával együtt, és a Figyelő szerkesztőségének is megküldte. Az aláírók elfogadhatatlannak tartják a listázást, és úgy vélik, hogy az „szorosan illeszkedik egy hosszan tartó gyűlöletkampányba, amelynek eredményeként mára a hétköznapjaink részévé vált a megbélyegző, stigmatizáló, silány közbeszéd, a legrosszabb diktatúrákat idéző uszítás”.

A listát Fleck Zoltán, az ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszék tanszékvezetője tette közzé.

Mivel az akadémiai élet szereplőit is Soros-zsoldosként megnevezték Schmidt Máriáék, feltettük a kérdést a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy mi az intézmény álláspontja a listázással kapcsolatban. Eddig ugyanis az MTA nem reagált erre. Amint választ kapunk, közzétesszük.

Frissítés:

Az MTA kiadta állásfoglalást a Figyelő cikkével kapcsolatban, amit itt olvashatnak.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.