A Magyar Tudományos Akadémia testületileg elítélte a Figyelőt a civilek és az újságírók listázásáért

2018. április 17., 17:05

Szerző: Bíró Veronika

A honlapján kedd délután nyilvánosságra hozott közlemény tanúsága szerint a Magyar Tudományos Akadémia is elítéli a Schmidt Mária tulajdonába tartozó hetilapot, a Figyelőt civil szervezetek munkatársainak és újságíróknak a listázásáért. Testületileg ítélik az ártó listázás gyakorlatát. Az erről szóló döntés egy nemrég véget ért ülésen született.

Fotó: Ágoston Zoltán

Az MTA-hoz portálunk fordult a kérdéssel, hogy mi az álláspontja a Figyelő múlt heti számában megjelent listával kapcsolatban. Schmidt Mária lapja ugyanis több száz magánszemélyt, civil szervezetet, újságírót és az akadémiai élet szereplőit hamisan tüntette fel Soros György állítólagos zsoldosaiként.

A válaszként kiadott közlemény így szól:

„Egy országos hetilap olyan cikket közölt, amely a Magyar Tudományos Akadémia egyes hazai és nemzetközi megbecsülésnek örvendő, élő és már elhunyt tagjait és köztestületi tagjait, köztük a magyar és a nemzetközi tudomány kiemelkedő képviselőit »egy spekuláns embereiként« tüntette fel egy listán.

Az MTA Elnöksége 2018. április 17-ei ülésén egyhangúlag kifejezte azt a véleményét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar történelemben különösképpen rossz emlékű, ártó listázások gyakorlatát.”

A jelenlegi állásfoglalás nem az MTA elnöke nevében, hanem a teljes intézmény nevében született. Tavaly Lovász László elnök a CEU mellett állt ki.

A Figyelőt korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Professzorok Batthyány Köre is elítélte a listázásért. Azt a petíciót, amelynek az aláírói követelik, hogy szerepeljenek ők is a Figyelő listáján, a cikk megjelenése, múlt csütörtök óta több mint 7300-an írták alá. Bródy János levélben jelezte, hogy benne akar lenni a „Soros-szaknévsorban”.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.