Ijesztően hatékony rendőrkutya – Dixie a DVD-t is kiszagolja

Bemutatta legújabb keresőkutyáját a brit kereskedelmi hatóság a napokban. Az állatot speciálisan DVD lemezek keresésére képezték ki, remélve, hogy segítségével hatékonyabbá válik majd a razziák során a kalózlemezek felkutatása.

2010. június 18., 05:46

A munkakutyát az edinburgh-i fogyasztói és kereskedelmi kiállításon mutatták be a brit kereskedelmi hatóság (Trading Standards) munkatársai a nagyközönségnek. Az STV portál beszámolója szerint az egy éves Dixie a közelmúltban szerezte meg az összes képesítését ahhoz, hogy hivatalosan is munkába állhasson a hatósági szerv kötelékeiben.

A keresőkutyát speciálisan a DVD lemezek műanyag szagának felismerésére és jelzésére képezték ki a szakemberek. Feladata lesz, hogy a razziák során az elrejtett lemezeket megkeresse, és azok jelenlétét jelezze. A kutya a legkisebb mennyiségű, akár törött lemezek megtalálására is képes. Bár az eredeti és kalóz termékeket nem tudja megkülönböztetni, a szakértők szerint a hatóságok munkájának hatékonyságát Dixie közreműködése jelentősen javítja majd, szaglásának köszönhetően ugyanis a korábbinál gyorsabban és nagyobb területet tudnak átfésülni az ellenőrök. Ha a DVD-ket megtalálták, azok valódiságának megállapítása, és gyanú esetén a tulajdonos kikérdezése már az emberi munkaerőn múlik.

Dixie már eddig is több bevetésen vett részt, hivatalos munkába állását követően azonban feladatai várhatóan megsokszorozódnak.