Rúzsa Magdi a büntetésről: Soha többet ilyet nem csinálok, félelmet láttam a gyerek tekintetében

Rúzsa Magdi rendkívül érdekeset nyilatkozott a hármas ikrek neveléséről, a téma ezúttal a gyerekek büntetése.

2024. május 7., 13:37

Szerző:

Folytatódik Rúzsa Magdi videósorozata a gyermeknevelésről. Az új részben a büntetésről (és jutalmazásról) beszélget dr. Sipos Lilla gyermeknevelési tanácsadóval.

Van olyan, amikor Rúzsa Magdi sem tudja kezelni a hármas ikreket

Februárban lettek két évesek Rúzsa Magdi hármas ikrei, és a videóban azt említi, hogy sokszor nagy problémát okoz neki, hogyan legyen együtt mindhárom gyerekkel, ha például az egyik nem hajlandó részt venni abban a közös programban, ami a másik kettőt pedig leköti. Vagy legalábbis lekötné, ha a harmadik a viselkedésével nem tenné tönkre a közös programot. Vajon ilyenkor meg szabad büntetni azt a gyereket, aki miatt tönkremegy a másik kettő szórakozása, jókedve? Rúzsa Magdi a következőt meséli:

„Nagyon sokan azt mondják, hogy igenis el kell különíteni a gyereket. Namost itt nálam megint az ösztön lépett be, és azt éreztem, hogy elkülönítem. Volt egy drasztikus jelenet, amikor rájöttem arra, hogy ez nálunk nem fog működni, soha többet ilyet nem csinálok. Nagy félelmet láttam a gyerek tekintetében, úgyhogy azonnal vissza is húztam magamhoz. Van egy ilyen helyzet: nézzük este a mesét. A Keve egy kis nyünyörgős-nyöszörgős lett valamiért mostanában, és őt nem annyira érdekli a mese és ő mindig valami mást akar csinálni és végigdumálja a mesét. És megőrülünk tőle, mert nem tudod elmondani a másik kettőnek a mesét, akik meg tátott szájjal nézik a diavetítést és alig várják, és a Zalán már ott ül, hogy mese! mese!, a Keve meg elrontja az élményt. És ebből óriási viták vannak. És akkor ki kell menni a folyosóra, vagy máshova kell elmenni, de ezt így nem lehet tovább csinálni. Tegnap este volt egy olyan jelenet, amikor azt mondtam, hogy ez így tovább nem mehet, akkor a Keve elkülönül, kész, vége. De egyszerűen képtelen voltam őt egyedül hagyni, úgyhogy különváltam vele, bementem vele a konyhába, és elmondtam neki, hogy most nagyon szomorú vagyok. Mert egyrészt én nagyon szerettem volna megnézni a mesét a többiekkel, és mert nem értem, hogy miért nem lehet nyugodtan végignézni, hisz ez egy közös családi élmény. Nem túlságosan sokat foglalkozott a gyerek ezzel az én agóniámmal, de ettől függetlenül azt éreztem, hogy kvázi megkapja most a büntetést azzal, hogy ő nem nézheti a mesét, tehát itt a vége, de nem tudtam egyedül hagyni, hanem ott voltam vele a rossztettben, a bajban is. Tehát akkor ez igazából egy jó irány, hogy ha külön is választod és megkapja a büntit, akkor is azért érezze azért azt, hogy a biztonság ott maradt.”

Erre a gyereknevelési tanácsadó azt mondja, hogy minden szülőben automatikusan működik a büntetés-jutalmazás rendszere, de a tudomány szerint ez hosszútávon nemhogy nem hatékony, hanem esetleg káros is lehet. A szakértő szerint kapcsolódni-kötődni kell próbálni a gyerekhez az érzelmeken keresztül, nem jutalmazva-büntetve. Akihez kötődik a gyerek, azt valószínűleg követni fogja külön jutalom nélkül is.

Rúzsa Magdi hozzáteszi, hogy neki különösen nehéz a dolga, hiszen nem csak egy kicsit nevel, hanem három gyerek hangulatait-preferenciáit kell összehangolnia:

„ez a gondom sokszor, hogy ugye három gyerek, három különböző személyiség. Bizonyos szempontból időről időre így is kénytelen vagyok törni a szárnyaikat, nyilván határok között, mert ez az egyetlen dolog, aminek igazán ellene vagyok. De valamennyire rendszerben kell őket tartanom. Valahol muszáj egy kis nyitott kapukat hagynom nekik, hogy ne érezzem magam börtönőrnek vagy katonatisztnek.”

Alább lehet végignézni a teljes interjút, amiben szóba kerül az is, hogy mit lehet csinálni, amikor a gyerek hisztizik. A sorozat tízrészes, aminek most tartunk a felénél, ez volt az ötödik epizód.

(Kiemelt kép: YouTube/Rúzsa Magdolna)