Mikroműanyag millióit esszük meg, ha így melegítjük az ételt

Elképesztő eredményre jutott egy kutatás a mikroműanyagokkal kapcsolatban. 

2024. május 4., 12:12

Szerző:

Millió mikroműanyag kerül az ételbe a műanyag edények mikrózása során. Egyetlen négyzetcentiméternyi bébiételes műanyag edényből 2 milliárd nano- és 4 millió mikroműanyag-részecske szabadul fel, derült ki a Nebraskai Egyetem egy friss kutatásából – írja a Qubit.

Ezt John Boland, a Trinity College Dublin vegyészprofesszora is megerősítette, és a Wired magazinnak elmondta, hogy a mikrohullámú sütőben való felmelegítés kettős veszéllyel jár. A hő és a hidrolízis (egy kémiai reakció, melynek során a kötéseket vízmolekulák bontják fel) hatására az edényt alkotó láncok sérülhetnek, és apró darabokat, mikro- és nanorészecskéket ereszthetnek ki magukból.

Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézetének oktatója a 24.hu-nak beszélt arról, hogy amikor mikrohullámnak teszik ki a műanyagokat, ezek a lágyítóanyagok nagy számban kioldódhatnak, és ez melegítés nélkül is megtörténhet. Hozzátette: amennyiben a nagy molekulákat sokáig mikrózzák nagy hőfokon, azok kisebbekre töredezhetnek. Ez egyfajta műanyag-lebomlást jelent, amikor is nagyon nem mindegy, mi az eredeti anyag.

A leggyakrabban használt anyagokban, mint a polietilén és polipropilén, az etilén és a propilén a monomer, a polimerizált változatok a bomlástermékek, amik szénhidrogének – így nem különösen reaktívak a szervezetben. Ezzel szemben a polivinil-klorid (PVC) monomere egy klórozott szénhidrogén, ami főleg az előállítás során mérgező. Hasonlóan károsak a poliuretánok bomlástermékei is, ezek azonban nem kerülnek ilyen célú gyártásba, és senki nem is javasolja hogy mikróba tegyük.

Egy átlagos csecsemő naponta 1,6 millió mikroműanyag részecskét fogyaszt el

Az eredményeket rögzítő tanulmány vezető szerzője, Kazi Albab Hussain, a bébiételek csomagolására lett kíváncsi, valamint arra, hogy hogyan viselkednek ezek az anyagok, ha mikróhullámú sütőbe teszik őket. Mint kiderült, nem túl jól, és bár az még nem egészen világos, hogy milyen tüneteket okozhat a mikroműanyagok fogyasztása, az elég valószínűnek tűnik, hogy jót nem tesz.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mikrohullámú melegítés okozta a mikroműanyagok és a nanoműanyagok legnagyobb kibocsátását az élelmiszerekben, összehasonlítva más felhasználási forgatókönyvekkel, mint például a hűtés vagy szobahőmérsékletű tárolás. Azt találták, hogy egyes tartályok akár 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag részecskét is felszabadíthatnak mindössze egy négyzetcentiméteres műanyag területről a mikrohullámú melegítést követő 3 percen belül.

Egy, a Trinity College Dublin kutatói által nemrégiben elkészített tanulmányban 10 fajta polipropilén cumisüveget vetettek alá kísérletnek. A tesztek során a szakértők megállapították, hogy a termékek literenként 1,3 millió és 16,2 millió mikro-, illetve nanoműanyag részecskét bocsátottak ki. Előbbi a 0,1 és 5000 mikrométer (µm), utóbbi pedig az ennél kisebb anyagokra vonatkozik. Ezután megvizsgálták a tápszerfogyasztás és a szoptatás arányát globálisan, és arra jutottak, hogy egy átlagos csecsemő naponta 1,6 millió mikroműanyag részecskét fogyaszt el.

Ha régóta használ egy adott műanyag edényt, szabaduljon meg tőle, ugyanis idővel egyre több káros anyag oldódhat ki abból. Emellett az is lehetséges, hogy mivel régi edényről van szó, annak alkotóelemei között olyan is akad, amely ma már nem kerülhetne gyártásba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.