Vigyázat! Lehet, hogy a mesterséges intelligencia szórakozik velünk

A hős szerelmesről simán kiderülhet, hogy igazából csak szélsőjobboldali nézeteket terjeszt és egy robot. 

2024. április 30., 09:30

Szerző:

Nem árt az óvatosság, mert a mesterséges intelligencia olyan csevegőrobotokkal támad, amik már antiszemita nézeteket terjesztenek, de ennél rosszabb, hogy adatlopók is vannak köztük. Az ideológiailag érzékenyek bedőlhetnek a kamu összeesküvés-elméleteknek, a magányosokat a társrobotok vehetik rá bolondságokra vagy erőszakos cselekményre. A gyártók pedig elhatárolódnak – írja az Index.

„ A chatbotok kockázatosak lehetnek, mivel képesek felismerni és kihasználni az érzelmi sebezhetőséget, és erőszakos viselkedésre ösztönözhetnek” – mondta Pauline Paillé, a RAND Europe vezető elemzője az Euronewsnak. A cikk két példát is említ. 2023-ban elítéltek egy férfit, miután megkísérelte megölni II. Erzsébet királynőt, amely cselekedetre szerinte az AI chatbot „barátnője” „bátorított” , majd ugyanebben az évben egy másik férfi öngyilkos lett, miután hat hétig tartó beszélgetést folytatott a klímaválságról egy Eliza nevű AI chatbottal a Chai nevű alkalmazásban.

Mi köze van a mesterséges intelligenciának a szélsőjobboldalhoz?!

A mesterséges intelligencia segítségével mindenféle rosszindulatú feladatra felhasználhatók ezek a robotok, beleértve az emberek személyes adatainak kiszivárogtatását és a bűnözők segítését az adathalászatban, a kéretlen levelek küldözgetésében, átverésekben. AI-szakértők szerint biztonsági és adatvédelmi „katasztrófa” felé tartunk.

A Gab a szélsőjobboldali nézeteket valló amerikaiak népszerű hálózata, amit már betiltott az X (ex-Twitter), az Instagram és a Facebook is. A Gab hitvallása, hogy teret enged a szabad véleménynyilvánításnak, támogatja a „nyers, racionális, nyílt és hiteles diskurzust”. Amikor a Gab AI megjelent az internet porondján, már vészjósló jeleket láthattak a felhasználók. A csetelőprogram ugyanis határozottan nyilatkozott az „eltúlzott” holokausztról, az oltások veszélyeiről, a nem létező klímaváltozásról és a meghamisított 2020-as amerikai választásokról is. A Gab közel 100 chatbot elindítását tervezi. Van köztük olyan alakokról mintázott csetelőrobot is, mint például a Donald Trump, az anarchista terrorista Ted Kaczynski vagy Adolf Hitler. 

Az Arya nevű robot szívesen beszél a zsidókérdésről és meg van győződve arról, hogy Donald Trump megnyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást. Az Adolf Hitler chatbot sokkoló megjegyzéseket tesz, ha a holokausztról kérdezik, tagadja a népirtást, amit egyszerű propagandakampánynak nevez, amelynek célja a német nép démonizálása, az igazság kontrollja és elfojtása. Egy másik, Tay nevű chatbot zsidó összeesküvés-elméleteket hangoztat és a holokauszt áldozatait egyszerűen színésznek nevezi.

A Gab alapítója, Andrew Torba a sok kritikára úgy reagált, platformja csak „különböző nézőpontokat mutat be”. Elmondása szerint Gab AI csak kérdésekre válaszol, és megkérdőjelezi az ellentmondásos témákról szóló mainstream diskurzust. A cég már használja a Sorát, az OpenAI mesterséges intelligenciáját, amely lehetővé teszi, hogy videóra vigye, amit ír. Torba szerint így egyenlőek a versenyfeltételek az ő cége és a filmstúdiók között, mert képesek már a szövegből filmet kreálni.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy FusionCube chatbot válaszol a Huawei-jel kapcsolatos kérdésekre a vállalat pavilonjában a Mobile World Congress 2024 kiállításon Barcelonában, Spanyolországban március 9-én.Fotó: Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.