Folytatódhat a konferencia Brüsszelben, Orbán Viktor beszédét hatalmas érdeklődés fogadta

A Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz.

2024. április 17., 11:46

Szerző:

Orbán Viktor politikai igazgatója „Győzelem!” felkiáltással számolt be arról, hogy a keddi blokád ellenére szerdán folytatódik a NatCon - írja az Index.  Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor magyar miniszterelnök Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést, miután Brüsszel polgármestere végzést adott ki a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására. 

Egy brüsszeli civil szervezet karolta fel a nemzeti konzervatívok ügyét, és megtámadta a bíróságon a konferencia megtiltásáról szóló határozatot: a bíróság helyt adott a keresetnek, a belga alkotmányban foglalt szabad gyülekezés jogára hivatkozva. A Conseil d’État, Belgium legfelsőbb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága kedden este hozta meg a döntését arról, hogy nem tiltható be a NatCon – írja a Hvg.

A bírósághoz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szervezői, vagyis a magyar kormányzati háttérintézmény Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája és az AFD International nevű emberi jogi szervezet fordult, amelynek igazgatója egyébként szintén a konferencia egyik felszólalója. Mindez azt jelenti, hogy a 2.nap várhatóan programváltozás nélkül fog lezajlani. A programban azt írták, hogy Orbán Viktor délelőtt 11 és 12 óra közt fog szerepelni az eseményen. A miniszterelnök beszélgetőtársa Yoram Hazony izraeli–amerikai filozófus lesz, aki már régről ismeri Orbán Viktor. 

Orbán Viktor: Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz

A miniszterelnök a NatCon második napján azt nyilatkozta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a „szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”.  

„Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervatívizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb  írja a Mandiner.  „Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés le kell cserélni. Ez nem csak politikai kijelentés, hanem tény.” – mondta Orbán az EP választások céljáról.  A zöld átalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat miniszterelnök. 

Orbán  Viktor visszautasította, hogy populista lenne, mert ő ígéreteket tett és meg is tartotta őket. „Ez nem populizmus, ez politika” –hangsúlyozta. Kommunizmus végéről elmondta: „Életem egyik legjobb időszaka volt.” A nyolcvanas évek végén hasonló nyomást helyeztek rájuk, mint ami a konferencián történt – mondta. „Ma a fő kérdés a szabadság.  Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!” – jelentette ki. 

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök érkezik a színpadra, hogy előadást tartson a kemény jobboldali európai politikusokat tömörítő „NatCon” nemzeti konzervatív konferencián a brüsszeli Claridge hotelben 2024. április 17-én. A kemény jobboldali európai politikusok brüsszeli találkozója 2024. április 17-én második napja folytatódott Orbán Viktor magyar államfő főszereplésével, miután a legfelsőbb bíróság eltörölte a szólásszabadság elleni támadásként széles körben elítélt helyi tilalmat. Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.