Máshol mondott beszédet Orbán Viktor, miután betiltották a konzervatívok konferenciáját Brüsszelben

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. Orbán Viktor végül az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

2024. április 17., 08:59

Szerző:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést, miután Brüsszel polgármestere végzést adott ki a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására. 

Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”– jelentette ki a polgármester. 

Két óráig sem tartott a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, miután a brüsszeli rendőrök véget vettetek neki.  A polgármester indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője. Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. 

Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.  A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, pont – tette hozzá üzenetében a belga kormányfő.

Szégyenletes módon viselkedett a brüsszeli baloldal, hogy megpróbálta ellehetetleníteni a békés, professzorok, kutatók, európai parlamenti képviselők részvételével szervezett Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, ezzel minden morális alapját elveszítette, hogy valaha is jogállamiságról, emberi jogokról, meg demokráciáról papoljon – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben kedden.  

Orbán Viktor szerint Brüsszelbe változás kell 

A magyar miniszterelnök a többi között arról beszélt, hogy az EU jelenlegi vezetése kudarcot vallott a migráció, a zöld átmenet, valamint a járvány utáni helyreállítás kezelésében és szerinte nem érték el céljukat az orosz szankciók sem – írja a Népszava.

Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetése kudarcot vallott a migráció, a zöld átmenet, valamint a járvány utáni helyreállítás kezelésében és szerinte nem érték el céljukat az orosz szankciók sem. Soros György 2015-ben írt cikkét lobogtatva hangoztatta, hogy még mindig a milliárdos vezette „szervezett banda ellen harcolunk”, amely évente egymillió migránst szeretne betelepíteni Európába. A kormányfő nehezményezte, hogy a tagállamok – korábbi egyezségük ellenére – nem kötötték egyhangúsághoz a migrációt szabályozó rendelkezések elfogadását, és megerősítette a magyar álláspontot, hogy a menedékkérőket nem szabad az EU területére engedni.

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

„Ha nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy kimondjuk: mindenkinek a határokon kívül kell maradnia mindaddig, amíg ügyükben döntés nem születik, bármilyen más határozatot is hozunk, az nem fog működni” – húzta alá a miniszterelnök. Emlékeztetett: az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézte Magyarországot, mivel úgy találta, a magyar migrációs jogszabályok nem felnek meg az uniós jognak. Magyarország azonban ellenáll és harcol.

(Kiemelt képünk forrása: Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldala)