Greta Thunberg újra akcióba lendült, le is csukták érte

Greta Thunberg ezúttal egy főutat próbált eltorlaszolni Hágában.

2024. április 7., 13:58

Szerző:

Greta Thunberg svéd klímaaktivistát letartóztatta a holland rendőrség egy hágai tüntetésen. A 21 éves aktivista szombaton több száz tüntetőhöz csatlakozott a fosszilis tüzelőanyagok támogatása elleni tüntetésen – írta meg a BBC. Immár 37. alkalommal tüntettek autópálya-lezárással klímaaktivisták Hágában. Ezúttal azért demonstráltak, mert ellenzik, hogy Svédországban adókedvezményt kapjanak a fosszilistüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatok – írja az Index.

A tüntetés patthelyzetbe került, amikor többtucatnyi rendőr, néhányan lóháton próbálták megakadályozni, hogy a tüntetők elzárjanak egy főutat. A demonstrálók a hágai A12-es autópályát akarták lezárni, az Extinction Rebellion (XR) szervezői szerint immár 37. alkalommal. Az utat 2022 óta rendszeresen lezárják. A tüntetést azért hívták össze, hogy elítéljék a holland kormány adókedvezményeit a fosszilistüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatoknak, köztük a Shell energiaipari vállalatnak és a KLM légitársaságnak. Az aktivisták azt remélték, hogy a fosszilistüzelőanyag-támogatásokról júniusra tervezett vita előtt nyomást gyakorolhatnak a kormányra.

Greta Thunberg letartóztatása előtt ezt mondta:

Thunberg letartóztatása előtt azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy azért jött el tüntetni a holland állam fosszilis iparnak nyújtott támogatásai ellen, mert bolygó méretű vészhelyzetben élünk, és mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a válságot és megmentsük emberek életét. Amikor a riporter megkérdezte, hogy tart-e a rendőri intézkedéstől, azt felelte: „Miért tartanék?”

Thunberg 15 évesen kezdett egyedül tüntetni péntekenként Svédországban, azt követelve, hogy a kormányok tegyenek a klímaváltozás ellen. Tüntetéséhez világszerte fiatalok milliói csatlakoztak, ebből nőtt ki a Fridays for Future nevű szervezet – írja a Telex.

(Kiemelt képünkön: a rendőrség őrizetbe veszi Greta Thunberg svéd klímaaktivistát (C) a fosszilis támogatások elleni klímamenet során az A12-es autópálya közelében Hágában, 2024. április 6-án. Több tucat rendőr, néhányan lóháton akadályozták meg, hogy a tüntetők elérjék a holland tengerparti városba vezető A12-es autópályát, amely az Extinction Rebellion (XR) csoport által szervezett korábbi akciók helyszíne volt. Fotó: Ramon van Flymen / ANP / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.