Bíróság elé állt Greta Thunberg

Nem vallotta magát bűnösnek, mindössze a nevét és a születési dátumát volt hajlandó megerősíteni a bíró kérdésére.

2023. november 15., 16:59

Szerző:

Greta Thunberg szerdán bíróság elé állt Londonban, miután egy október 17-i tüntetésen előállították a rendőrök, mert élőlánccal próbáltak elkeríteni egy szállodát, ahol olaj- és gázipari vállalatvezetők tanácskoztak. A húszéves klímaaktivistát a közrend megzavarásával vádolják, de a Reuters friss tudósítása szerint nem vallotta magát bűnösnek, és mindössze a nevét és a születési dátumát volt hajlandó megerősíteni a bíró kérdésére – írja az rtl.hu.

A vád szerint Greta Thunberg nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak, ami arra irányult, hogy a tiltakozás ne okozhasson jelentős fennakadást a lakosság, a szálloda és annak vendégei számára.

(Kiemelt kép: Greta Thunberg svéd klímaaktivistát egy rendőrségi furgon felé viszik, miután letartóztatták az InterContinental London Park Lane előtt a Fossil Free London és a Greenpeace által szervezett „Olajos pénz kifelé” tüntetésen, az Energy Intelligence Forum 2023 nyitónapján, Londonban, október 17-én. HENRY NICHOLLS / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.