Greta Thunberget már a tankönyvekből is kitörlik

Greta Thunberg Palesztinát támogató posztot tett közzé, most antiszemitizmussal vádolják. 

2023. október 23., 15:29

Szerző:

Izrael minden utalást eltávolít Greta Thunberg svéd klímaaktivista munkásságára az iskolai tankönyvekből, miután szerintük annak Palesztin Államot támogató üzenetei miatt többé nem lehet „a fiatalok példaképe” – írta a Livemint alapján a Világgazdaság.

Thunberg az X-en osztott meg egy képet, ahol három másik aktivistával együtt Palesztinát támogató plakátokat tartottak a kezükben. A posztban felszólította a világ kormányait, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek meg a Gázai övezetben, ugyanis az izraeli háború rengeteg civil halálát okozta.

Az izraeli kormány élesen bírálta a klímaaktivistát az általuk antiszemitának nevezett posztjai miatt, megjegyezve, hogy a Hamász támadásainak áldozatai Thunberg barátai is lehettek volna, és arra kérte őt, hogy szólaljon fel a terrorszervezet által elkövetett erőszakkal kapcsolatban.

A palesztinokat támogató üzenetei miatt az izraeli oktatási minisztérium úgy döntött, hogy eltávolítja a tantervben használt könyvekből azokat a részeket, amelyek Thunberg klímaaktivizmusára utaltak.

Mint ismert: a Hamász terrorszervezet 1400 ártatlan izraeli meggyilkolásáért felelős – köztük gyermekek, nők és idősek is voltak –, ráadásul több mint 200 embert raboltak el Gázába.

(Kiemelt kép: Greta Thunberg érkezése Glasgow-ba. fotó: BEN STANSALL / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.