Néhány héten belül összeül az MTA kutatóhálózatát irányító testület

2019. augusztus 7., 09:05

Szerző:

Néhány héten belül összeül a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete – értesült a Magyar Hírlap.

A lap úgy tudja, hogy „jelenleg a kormánytól és az MTA-tól is függetlenül működő szervezet” székhelyének kiválasztása is zajlik. A testület elnöke az MTA volt alelnöke, a kormányközeli szereplőkkel is jó kapcsolatot ápoló Maróth Miklós lett. Az irányító testületbe az elnökön kívül az Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium hat–hat főt delegál.

Maróth Miklós korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a testületnek gyorsan fel kell állnia, saját hellyel, minimális apparátussal, ami – miután kevesebb feladata lesz – az MTA-tól származik majd. Ígérete szerint az új intézmény működésének mihamarább formát adnak, a bürokráciát csökkentik, nemzetközi mintára.

A Magyar Hírlap azt írta, hogy ebbe a folyamatba a nemzetközi tudományos élet szereplőit is bevonnák, „köztük például olyanokat, akik egyébként korábban csatlakoztak az átszervezés elleni tiltakozáshoz, ám végül meggyőződtek a pozitív kormányzati szándékról. Ebben szerepe lehetett a harminckétmilliárd forintos többletforrást biztosító határozatnak is.”

Maróth Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az újság arra is emlékeztetett, hogy Palkovics László, az ITM tárcavezetője szerint miután a hálózat a (a Fidesz-KDNP többségű) parlament által elfogadott törvény alapján önálló költségvetési fejezetet képez, a kutatás szabadsága nőni fog. Azt már mi tesszük hozzá, hogy korábban, 2018-ig az MTA is önálló költségvetési fejezettel bírt, mielőtt az Orbán-kormány az Akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalta. Az idén júniusban benyújtott 2020. évi költségvetési tervezet már rendelkezett az ELKH külön fejezetéről, amely a jövőben lényegesen több pénzt kap az MTA-nál.

A menetrend szerint az ELKH szeptember elsejéig veszi át az Akadémiától a kutatóintézet-hálózatot, a folyamatra részletes akciótervet dolgoztak ki, amelynek egyik első lépéseként átvilágítják a kutatóintézetek eddigi működését. Igaz, csak április elején zárult le a legutóbbi, az ITM által elrendelt átvilágítás. A lap szerint ez most kifejezetten a működésre vonatkozik majd. Palkovics László korábban azt nyilatkozta, hogy meg kell nézni, hogy jogilag, pénzügyileg, a szerződéseket tekintve mi az, amit átvesznek. Ebbe bekapcsolódik majd a négy nagy könyvvizsgáló cég egyike, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, valamint az Állami Számvevőszék.