Ezért fogynak rohamosan a rákos betegek

A fogyás a tumor miatti alultápláltság jele, sokszor a daganat létére is így derül fény.

2024. május 2., 21:08

Szerző:

A rákos betegek rohamosan fogynak, azért mert a daganat egyszerűen aránytalanul sok tápanyagot von el a szervezettől.  A folyamat mikéntje még tisztázásra vár, de annyi már világos, hogy a daganat, különösképpen, ha az anyagcserében szerepet játszó hormontermelő szövetet is érint, erőteljesen megváltoztatja, felgyorsítja az anyagcserét, így a szervezetnek a megszokotthoz képest megnő az energiaigénye – írja a Házipatika. 

Miközben az étvágy és a tápanyagbevitel csökken, az alapanyagcsere napi 130-280 kalóriával (kcal) emelkedik. Ezen belül megváltozik a tumorsejtek fő energiaforrását jelentő szénhidrátok anyagcseréje. A folyamatok a gyors, habzsoló, ám kevéssé gazdaságos, kevés oxigént használó (anaerob) reakciók irányába tolódnak el. Izomlázhoz hasonlóan sok tejsav keletkezik, csökken a szövetek inzulin-érzékenysége. Fokozott a fehérjék lebontása, csökken az izomfehérjék képződése, közben bizonyos aminosavak hiánya mutatkozik. A zsíranyagcsere megváltozása a zsírraktárakból több zsírt szabadít fel, hogy aztán ezt pazarló módon használja energiagyártásra. Ezzel a daganat legfőképpen az izmok, illetve valamivel kevésbé a zsírszövetek működésébe szól bele. Pont azok a szövetek csappannak meg, amelyekben a szervezet számára hasznos energiatermelés zajlik. Ha a táplálkozás nem fedezi a daganat okozta többlet energia- és igényt, bizony a test a tartalékokból fedezi, ami azonban hosszú távon nem tartható fenn, s a szervezet elkezd fogyni, leépülni.

A rákos betegek nem egyformán éhesek 

A súlyveszteség elsősorban nem az egyéntől, mégcsak nem is a tumor méretétől vagy elhelyezkedésétől, hanem főképp a rák típusától függ. Egész pici tumorok is okozhatnak riasztó mértékű fogyást. A leukémia , a különböző szarkómák, illetve az emlőrákok többsége csak ritkán okoz nagymérvű súlyveszteséget. Az alultápláltság igen kifejezett a fej-nyaki (a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből kiinduló) tumoros betegeknél. Különösen jellemző a fogyás azon betegekre, akiknek a tápcsatornában lévő rosszindulatú daganattal kell megküzdeniük. Az emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) daganatos betegek 15-40 százaléka tapasztal viszonylag korán olyan erőteljes fogyást, ami már kóros tápanyaghiánnyal jár együtt. Ilyenkor nem csak arról van szó, hogy maga a tumor a természetellenesen erőteljes növekedéséhez szükséges tápanyagokat, fehérjéket és az energiát a megevett tápanyagból, a szervezet egészséges részétől veszi el, hanem maga a tápcsatorna sem tudja maximális hatásfokkal feldolgozni a megevett táplálékot.

A tumorok érinthetnek hormontermelő szöveteket is, akkor is csökken az étvágy, ha ilyen hatású hormonokból (glukagon, epinefrin, enterogastron) több termelődik.  A daganatos betegek esetében a kóros anyagcsere mellett az alultápláltság másik közvetlen oka leginkább az étvágytalanság. Kezdetben nem olyan kifejezett, az áttétképződés időszakában azonban szinte mindig jelen van. Ehhez járul a tápcsatorna elégtelen működése, szűkülete vagy elzáródása, a rossz tápanyag-felszívódás.

Sokszor lelki okok is közrejátszanak, melyek a rák előzményeként vagy következményeként egyaránt befolyásolhatják az étvágyat és a tápanyagok felszívódását. Később valamely kezelés vagy gyógyszer - főként a kemoterápiás szerek - mellékhatásai okoznak további alultápláltságot fokozó panaszokat.

Nagymértékű minden előzmény nélküli fogyás esetén orvoshoz kell fordulni!

Amikor a daganatsejtek elvonják a szervezettől az értékes tápanyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, a biológiai energiahordozókat, ezt a létfontosságú szervek izmai, a gyomor-bélrendszer izomzata, a szív-, a váz- és légzőizmok sínylik meg a legjobban. Márpedig, ha kevés az oxigén, romlik az erőnlét, gyengül a szív és a tüdő, rosszabb hatásfokú a légzés, akkor a beteg tovább gyengül. Immunrendszerének nincs ereje küzdeni, az állapot egyre nagyobb veszélyeket rejt. Az emésztőrendszeren keresztül amúgy is gyanús dolgok - mérgek, kórokozók - juthatnak a szervezetbe. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)