Tényleg a fideszes migránshaknikra járó Maróth Miklóst nevezték ki az MTA-tól elvett kutatóhálózatokat vezető testület élére

2019. augusztus 1., 15:04

Szerző:

Csütörtöön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy Maróth Miklós orientalista professzort nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) élére. Ez az a szervezet, amely a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) idén nyáron fideszes többséggel elszakított kutatóhálózat vezetését fogja ellátni, illetve dönt a kutatási támogatásokról.

Maróth Miklós, aki korábban az MTA alelnöke is volt, Lovász László MTA elnök hozzájárulását is megkapta. Palkovics László, az ITM-et vezető miniszter öt jelöltről egyeztetett az elnökkel, közülük esett a választás Maróthra. Az ELKH új vezetője ismert klasszika-filológus, orientalista szaktekintély.

Maróth Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Maróth Miklós nagy támogatottságot élvez kormányközeli körökben, rendszeres meghívottja volt Orbán Viktor miniszterelnök közel-keleti útjainak, a menekültválságot követően pedig a migrációról szóló fideszes fórumoknak. Több ízben osztotta meg – nem szakmai, hanem – magánvéleményét arról, hogy a magyar lakosságnak nincs erős kultúrája, az iszlám betelepülők pedig erős kultúrával rendelkeznek, így elnyomják a lakosságot. Ezt azzal is igyekezett alátámasztani egy Magyar Nemzetnek adott 2017-es interjúban, hogy a magyar fiatalok fesztiválozni járnak lerészegedni, ami szerinte nem kultúra. Némi önellentmondásba keveredve elmondta azt is, hogy a bevándorlók számára a nyugati élet a vonzó.

Beszélt arról is, hogy szerinte az Egyesült Államok és az európai országok támogatták az Iszlám Államot fegyverekkel.

Ezt a feltevését kérdésre sem támasztotta alá, pusztán közölte, hogy ő így tudja.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.