Negyvenmilliárddal kevesebbet kaphat az Akadémia, mint idén, az MTA fejezetében már nincs szó kutatóintézetekről

2019. június 4., 16:38

Szerző: Bíró Veronika

Benyújtotta a 2020. évi központi költségvetés tervezetét Varga Mihály pénzügyminiszter. A javaslat szerint a Magyar Tudományos Akadémia töredékét kapja korábbi támogatásának, és kutatóhálózata már nem szerepel az MTA költségvetési fejezetében. A tervezet viszont rendelkezik az új Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról, amely alá rendelik vélhetően az MTA kutatóintézeteit, és lényegesen több támogatást kap majd az MTA-nál.

tavalyi költségvetés az MTA működésére még 56,1 milliárd forintot irányzott elő, tervezett saját bevétele az intézménynek 44 milliárd forint volt. 

Ezzel szemben a 2020. évi költségvetési tervezet szerint 16,9 milliárd forint működési költséggel, és 6,89 milliárd forint saját bevétellel számolhatnak Lovász Lászlóék.

A Magyar Tudományos Akadémia költségvetési fejezete alól kikerültek a kutatóközpontok, kutatóintézetek, és a támogatott kutatóhelyek.

Vagyis az MTA valóban elveszíti kutatóhálózatát.

Költségvetés - Varga Mihály benyújtotta a 2020-as költség Költségvetés - Varga Mihály benyújtotta a 2020-as költség
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az új költségvetési javaslat azonban már egy külön fejezetben rendelkezik az új Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról. Vélhetően – az előzetes nyilatkozatoknak megfelelően – ide csatolják majd az MTA kutatóintézeteit, az új intézmény fejezetében ugyanis szerepelnek kutatóközpontok, kutatóintézetek.

Működési költségként 48,4 milliárd, saját bevételként pedig 17,3 milliárd forintot irányoz elő az Orbán-kormány ennek finanszírozására.

Ez azt jelenti, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter végigvitte az MTA felszabdalásának tervét. Az MTA ugyan kap némi állami támogatást, de kutatóhálózata kikerül alóla, helyette pedig az Orbán-kormány felhúz egy új kutatóhálózatot. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen intézetek kerülnek át hozzá, az MTA tudományos intézeteit felhígítják-e más, a kormányzat által az elmúlt években létrehozott intézetekkel.

Az MTA struktúrájának átalakításához az akadémiai törvényt is módosítják. Palkovics László tegnapi nyilatkozata szerint még kedden benyújtják az erre vonatkozó javaslatot. Ez cikkünk megjelenéséig nem történt még meg, azonban a költségvetési tervezet nem hagy kétséget a kormányzati szándék felől.