Hullott a lovagkereszt és érdemkereszt a fideszes polgármesterekre és kormányközeli személyekre augusztus 20. alkalmából

2019. augusztus 17., 16:52

Szerző:

Még mindig nem nyilvános az Emberi Erőforrások Minisztériuma listáján kívül, hogy augusztus 20-a alkalmából pontosan kik kaptak állami kitüntetést. Az is csak Facebook-posztokból derült ki, hogy néhány fideszes polgármestert, illetve kormányközeli személyt is elismertek. A 444 összesítette ezeket.

Azt már tegnap lehetett tudni, hogy Orbán Viktor javaslatára az államfő kitüntette Érd buzizó és polgármesterként a kormánypártoknak kampányoló városvezetőjét, T. Mészáros Andrást.

 

Azt a Magyar Narancs szúrta ki, hogy Gyula polgármestere, Görgényi Ernő is kitüntetést vehetett át. Róla épp pár napja írta meg a lap, hogy a város korábbi alpolgármestere, a Fideszből kizárt Galbács Mihály gyakorlatilag felnyomta őt a Fidesz felső vezetésénél az állítva, hogy Görgényi túlságosan szoros kapcsolatban áll egy helyi, a várostól számos megbízást elnyerő üzleti körrel.

 

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere egy lovagkereszttel lett gazdagabb. Ő tavaly a parlamenti választások előtt a környékbeli polgármestereknek az alábbiakat mondta: – Gyurcsányt a seggem egyik felére, Vonát meg a másik felére rajzoltatom és hagyom, hogy rugdossák. Maximum fájni fog, de megéri, mert oda valók. A Fidesz nyer, mert azzal azért tisztában vagytok, hogy nyer, és ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk. Lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat – fogalmazott a város vezetője.

 

Szintén Tamás Barnabás volt az, aki egy október 23-i ünnepi beszédben amiatt aggódott, hogy a választók esetleg a guillotine alá valókat választják meg.

– Tudjuk nagyon jól, hogy választások jönnek, választások mennek. Nem mindig gondolkodik helyesen a  választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá. Ma viszont bízom abban, hogy a tavasszal úgy fog dönteni a magyarság, a magyar nép, hogy újra megkapja a lehetőséget az a konzervatív kormányzat, amely a jelen pillanatban is előre viszi ezt az országot – állapította meg.

Bere Károly, Füzesgyarmat polgármesterének, illetve Farkas Sándor, Verpelét polgármesterének is jutott elismerés. Ahogy Lovass Tibornak is, igaz, ő nem polgármesterként kapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést. Ő nemrég azzal került be a hírekbe, hogy miután Szombathelyen a Fidesz és a párt polgármestere, Puskás Tivadar a városi közgyűlésben elveszítette a többségét, a helyi ellenzék azonnal leváltotta a Szombathelyi Médiacentrum éléről Lovass Tibort azzal az indokkal, hogy az irányítása alatt elfogult volt a városi televízió.

Speidl Blanka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója Gulyás Gergelytől a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. A közmédia rendszeres szakértőjeként bőszen hangoztatja, hogy a migráció milyen veszélyes, ahogy a migránsok is azok.

Szőnyi Kingát, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnökét is kitüntették. Róla a 444 ír egy rövid történetet, Szőnyi Kinga az Országgyűlés Kulturális bizottsága Női Méltóságért Albizottságának vendége volt 2017-ben. Prezentációja egy technikai átállás miatt nehézkesen indult, de beszéde végén szabadkozva megjegyezte, hogy legközelebb férfi technikust hoznak.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.